Milyonlarca sigortalı, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor. EYT düzenlemesiyle 40'lı ve 50'li yaşlarında emekli olan birçok kişi iş hayatından tamamen ayrılmıyor. Kimileri sigortalı olarak çalışmaya devam ederken, kimileri de Bağ-Kur üzerinden kendi işini kuruyor.
Öte yandan, 2025'te hayata geçirilmesi planlanan tamamlayıcı sistemle emeklilere ek gelir sağlanarak çalışan emekli sayısının azaltılması hedefleniyor.
Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in yazısında, çalışma saatlerinin iş-aile hayatı dengesini sağlayacak şekilde düzenlenmesini sağlayacak modelin önümüzdeki dönemlerde devreye girebileceği kaydedildi. Kamunun önceliğinde atılacak adım özek sektör için de yeni bir dönemin başlangıcını getirecek.
Emekli olarak çalışmaya devam edenlerin özlük hakları, diğer sigortalılar gibi yasalarla güvence altına alınmış durumda. Türkiye'de yaklaşık 16 milyon dosya üzerinden emekli maaşı ödeniyor. Bu dosyaların bir kısmı dul ve yetim aylıklarını kapsasa da, emekli sayısı birçok ülkenin nüfusunu geride bırakıyor.
EMEKLİ SAYISININ AZALTILMASI
Genç yaşta emekli olanlar, gelirlerini sürdürebilmek için çalışma hayatına ara vermiyor. Bu nedenle birçok emekli ya bir işte çalışmaya devam ediyor ya da kendi işini kurarak Bağ-Kur kapsamında faaliyet gösteriyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminin eksikliği, emeklilerin düşük maaşlarla geçinmesini zorlaştırdığı için çalışmayı zorunlu hale getiriyor.
Ancak tamamlayıcı emeklilik sistemi hayata geçtiğinde, emeklilere ek maaş imkanı sunulacak ve çalışan emekli sayısında düşüş yaşanması bekleniyor. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yer alan bu düzenlemenin 2025 yılında uygulanmaya başlanması öngörülüyor.
Çalışma saatlerinin iş ve aile hayatı dengesini koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesine yönelik bir modelin önümüzdeki dönemde hayata geçirilebileceği belirtiliyor. Bu adımın, kamu sektöründe öncelikli olarak uygulanması ve ardından özel sektöre de yayılması bekleniyor.
Öte yandan, çalışma saatlerinin azaltılması ve haftalık tatil süresinin uzatılmasıyla ilgili henüz somut bir düzenleme bulunmuyor. Ancak Avrupa’nın birçok ülkesinde bu konuda pilot projeler uygulanıyor ve olumlu sonuçlar alınıyor.
YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI
Yeni düzenlemede anneler ve ev kadınları da unutulmadı. Aile Yılı ilan edilen 2025 yılı için bu kesimler için de düzenlemeler söz konusu. Burada özellikle annelerin iş hayatında yer almaları, ev kadınlarının kısmi süreli çalışmaları için yeni programlar devreye alınacak.
Öte yandan annelere tanınan yarı zamanlı çalışma hakkı kamuda devreye alınıyor. Bu konuda yönetmelik hazırlığı da tüm hızıyla sürüyor. Böylece kamuda çalışan anneler de doğumdan sonra çocuk sayısına göre 6 aya kadar izin yapabilecek. Sistem özel sektörde uygulanıyor. Kamu çalışanları için yönetmelik gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan OVP’de yer almasına rağmen askıya alınan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ikinci emeklilik fırsatının yeniden gündeme geldiğini, "Tamamlayıcı Sigorta Modelleri ile sosyal güvenlik sistemimizde etkinliği ve sürdürülebilirliği tahkim edeceğiz" diyerek açıkladı.
EYT sonrası milyonlarca kişi 40’lı ve 50’li yaşlarda emekli oldu ancak düşük maaşlar nedeniyle çoğu çalışmaya devam ediyor. Emekliler ya sigortalı bir işte çalışıyor ya da Bağ-Kur üzerinden kendi işini sürdürüyor. 2025’te devreye alınması planlanan tamamlayıcı emeklilik sistemiyle çift maaş imkanı sunularak çalışan emekli sayısının azaltılması hedefleniyor.