Phinance Technologies'in kurucu ortağı ve eski Blackrock yöneticisi Edward Dowd, küresel bir borç krizinin kapıda olduğu konusunda uyarıda bulundu. Dowd, Fed'in son faiz artırım döngüsünün Japonya Merkez Bankası'nı zor durumda bıraktığını ve küresel borç balonunun patlamak üzere olduğunu belirtti.
Kitco News'e yaptığı açıklamada Dowd, Japonya'daki gelişmelerin alarm verici olduğunu ve ABD ekonomisinin zayıflamasıyla küresel borçların tasfiyesi için zamanın geldiğini ifade etti. Dowd, bu sürecin finansal piyasalarda likidite sorunlarına yol açacağını ve önümüzdeki 24 ay içinde ciddi finansal çalkantılar yaşanacağını öngördü.
Wall Street, yen carry ticaretinin tasfiyesini kısa vadede atlatmış gibi görünse de Dowd, gelecekte daha büyük türbülansların yaşanacağını düşünüyor. Carry trade, bir para biriminde düşük maliyetle borçlanıp başka bir para biriminde daha yüksek getiri sağlama stratejisi olarak bilinirken, 5 Ağustos'taki küresel borsa çöküşü sırasında yeniden gündeme gelmişti.
Dowd, Japonya'nın 2008'den bu yana kolay para politikalarını koordine eden büyük merkez bankalarından biri olduğunu ve faiz oranlarını neredeyse sıfırda tutmaya devam ettiğini vurguladı. Fed'in hızlı faiz artışlarının Japonya Merkez Bankası'nın para birimini zayıflattığını ve yen carry trade'in bu süreçte büyük rol oynadığını belirtti. Dowd, Japon finans sisteminin büyük ölçüde bu ticarete dayandığını ve bu ticaretin artık tersine dönerek büyük oyuncular için risk oluşturduğunu dile getirdi.
Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida'nın, piyasalar istikrarsız olduğunda faiz oranlarını artırmayacaklarını belirtmesine rağmen, Dowd krizin kaçınılmaz olduğunu savundu. Japonya'nın faiz artırmaması durumunda başka bir para birimi kriziyle karşı karşıya kalacağını ifade eden Dowd, bu durumun finansal çalkantıların ve artan oynaklığın başlangıcı olduğunu söyledi.
Dowd ayrıca, önümüzdeki aylarda yen carry ticaretinin çözülmesinin dünya genelinde dalga etkileri yaratacağına dikkat çekti ve potansiyel bir 'kara kuğu' olayının olasılığına işaret etti. Krizler arasındaki zaman diliminin kısaldığını ve borç büyümesinin hızlandığını belirten Dowd, Kasım ayındaki ABD seçimlerinden önce jeopolitik risklerin artabileceğini ve bu durumun bir sonraki büyük bankacılık krizine yol açabileceğini öngördü.
Dowd, olası bir ekonomik durgunluk durumunda bankacılık sektöründe konsolidasyon yaşanacağını ve ABD'de sadece 6-8 büyük bankanın kalacağını belirtti. Bu durumun, merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) tanıtılmasını kolaylaştıracağını da ekledi.