Nükleer füzyonda yeni dünya rekoru kırıldı

İngiltere merkezli Birleşik Avrupa Torusu (JET) laboratuvarında nükleer füzyon yoluyla elde edilen enerjide yeni bir dünya rekoru kırıldı.

Avrupa Füzyon Programı (EUROFusion), Oxford yakınlarındaki JET tesisi aracılığıyla gerçekleştirilen deneyin başarıyla sonuçlandığını duyurdu.

Tokamak olarak adlandırılan JET, bilim insanlarının 0,21 miligram yakıt kullanarak 5 saniye boyunca yaklaşık 69,3 megajoulelük rekor bir füzyon enerjisi elde etmesini sağladı. Bu başarı, daha önce 2022'de elde edilen 59 megajoulelük rekoru geride bıraktı.

Bilim insanları, füzyon enerjisi üretmek için tokamakı hidrojenin varyantları olan döteryum ve trityum ile besledi. Makinedeki sıcaklıklar 150 milyon santigrat dereceye kadar yükseltildi ve bu aşırı ısı, döteryum ve trityumun bir araya gelerek helyum oluşturmasını ve büyük miktarda ısı açığa çıkarılmasını sağladı.

EUROfusion Üst Yöneticisi Ambrogio Fasoli, bu deneyin, JET'in 40 yılı aşkın bir süredir devam eden çalışmalarında önemli bir adım olduğunu belirtti. Fasoli, bu başarının yeni nükleer füzyon projeleri için umut verici olduğunu vurguladı.

JET Kıdemli Kullanım Müdürü ve Bilimsel Operasyonlar Lideri Dr. Fernanda Rimini, ticari füzyon enerjisi santrallerinde kullanılan yakıt karışımını kullanarak güvenilir bir şekilde füzyon plazmaları yaratılmasının önemine değindi. Rimini, bu deneyin ileri düzey uzmanlık ve teknoloji geliştirme açısından büyük bir adım olduğunu ifade etti.

Nükleer füzyon, güneşte her an gerçekleşen, hidrojenin kaynaşarak helyum oluşturması ve yüksek enerji açığa çıkarması sürecidir. Temiz bir enerji kaynağı olarak görülen nükleer füzyon, karbon salımı yapmadığı ve radyasyon açığa çıkarmadığı için çevre dostu bir seçenektir. Ancak, gerçekleşebilmesi için yüksek ısı, enerji ve yoğunluk gerektirir. Güneşin merkezindeki yüksek yer çekimi basıncı, füzyonun gerçekleşmesine olanak tanırken, dünyada benzer bir ortamı oluşturmak için yüksek teknoloji ve uzmanlık gerekmektedir.

Ekonomi Haberleri