Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak onayladı ve aynı zamanda not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.
110
Türkiye ekonomisi, son Orta Vadeli Program ile gösterdiği istikrarlı yükselişle uluslararası kuruluşların dikkatini çekiyor ve ekonomiye olan güven giderek artıyor.
210
Artan döviz rezervleri, düşen cari işlemler ve dış ticaret açığı, rekor kıran ihracat, artan istihdam ve güçlü büyüme, uluslararası kuruluşların dikkatini çekiyor.
310
Moody's, Türkiye'nin "B3" olan kredi notunu teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.
410
Fitch ve CI Ratings, 8 Mart 2024 ve 6 Eylül 2024 tarihlerini rapor takviminde belirledi. Kredi derecelendirme kuruluşları, belirlenen tarihlerde rapor yayımlama zorunluluğuna sahip değiller. Ancak genellikle Fitch ve CI Ratings, bu tarihlerde rapor açıklarken, S&P Global ve Moody's, belirlenen tarihleri pas geçebilir. Türkiye'nin kredi notu görünümü, Fitch tarafından 8 Eylül 2024'te "negatif"ten "durağan"a yükseltildi. S&P Global ise 30 Kasım 2024'te "durağan"dan "pozitif"e çıktı. İki kurum da kredi notunu "B" olarak onayladı.
510
S&P Global Ratings, Aralık 2023'te Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize ederek, aynı tarihte Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını "B" olarak teyit etti.
610
S&P Global Ratings, Aralık 2023 tarihinde Türkiye'nin kredi notu görünümünü olumsuzdan olumlu yönde değiştirmiş ve aynı dönemde Türkiye'nin yabancı ve yerel para birimi cinsinden kredi notlarını "B" olarak onaylamıştır.
710
S&P, Türkiye'nin ödemeler dengesindeki olumlu gelişmelerin, hızlı döviz rezervi birikiminin ve dolarizasyonda yaşanabilecek azalmaların etkisiyle kredi notunu artırma potansiyeli olduğunu belirtti. Türkiye'nin ulusal kredi notunun "trA/trA-1" talep edilmemiş olarak teyit edildiği, ayrıca talep edilmemiş transfer ve konvertibilite değerlendirmesinin "B+" seviyesine yükseltildiği vurgulandı.
810
S&P, görünümü pozitife yükseltme nedeni olarak, Türkiye'nin yeni ekonomi ekibinin Türk lirası cinsinden varlıklara olan güveni yeniden tesis etmek, ekonomiyi dengelemek ve finans sektöründeki düzenleyici baskıyı hafifletmek amacıyla attığı adımları gösterdi.
910
Açıklamada belirtilenlere göre, Türkiye, parasal sıkılaştırma politikalarının etkisiyle iç talep ve ithalatta düşüş yaşayarak ikiz açıklarını daraltmıştır. Eylül ayında cari işlemler hesabı fazla vererek son 24 ay içinde ikinci kez fazla vermiştir. Yeni TCMB kurulu, para politikasını sıkılaştırarak talebin düşmesini ve ithalatın azalmasını beklemektedir. Bu beklenti, Türkiye'nin cari işlemler açığı projeksiyonunu destekleyerek 2025 yılına kadar cari işlemler açığının Türkiye'nin GSYH'sinin %2'sine düşeceği öngörülmektedir.
1010
S&P ayrıca, Hazine'nin ek vergi tedbirleri uyguladığını, enerji sübvansiyonlarını azalttığını ve bütçe açığını kontrol altına almak için harcama artışını sınırladığını belirtti.
Açıklamada, "Enflasyon, yüksek seviyelerde olmasına rağmen zirve yapmış gibi görünmektedir" ifadesiyle değerlendirme yaptı. Aynı zamanda, Türkiye'nin kullanılabilir rezervlerini yeniden inşa etmeye başladığına da vurgu yapıldı.