Merkez Bankası'ndan yeni hamle!

Merkez Bankası, bankaları kredi vermeye teşvik eden zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptı. Yapılan yeni düzenleme, sadeleşme ve sıkılaştırma getirdi.

Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle zorunlu karşılık uygulamasında hem sadeleşmeye hem de sıkılaşmaya gitti. Zorunlu karşılık oranlarını bankaların reel kredi büyümesine bağlayan ve daha çok kredi veren bankalardan daha az zorunlu karşılık alınmasını öngören düzenlemeden vazgeçen TCMB, oranı tekleştirdi. Uzmanlar, kararı hem sadeleştirme hem de sıkılaşma olarak yorumladı. Yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılıkların artırılması, rezervleri de artıracak.

DEĞİŞİKLİK YAPILACAĞININ İŞARETİ

19 Kasım'da yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının dün yayımlanan özet metninde zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yapılacağına şu ifadelerle işaret edilmişti: “Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik ihtiyacı olduğunu değerlendirmiştir.”

KREDİLERE ENDEKSLENMESİ İSTENİYOR

Ekonomi yönetimindeki değişim sonrasında TCMB, faiz politikasında da sadeleşmeye gitmiş ve tüm fonlamanın yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilen 1 haftalık repo ihalesi faiziyle (politika faizi) yapılacağını açıklamıştı. BDDK da, bankaları kredi vermeye zorlayan Aktif Rasyosu uygulamasının yıl sonu itibarıyla sona ereceğini açıklamıştı. Özel bankalar, Aktif Rasyosu uygulamasının kaldırılmasını ve zorunlu karşılık oranlarının kredilere endekslenmemesini istiyordu.


 

Yaşam Haberleri