Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir süredir yürüttüğü "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisi rehberliğindeki ekonomi politikaları ile Türkiye'de enflasyonun yüzde 70'e yükselmesine neden oldu.
28 Mayıs sonrası TCMB'nin başına gelen Hafize Gaye Erkan, ekonomik modelde köklü bir değişikliğe giderken, yüksek enflasyonla mücadele için faiz artırımları, kredi kısıtlamaları ve ilave vergi düzenlemeleri hayata geçirildi.
Türkiye'de uzun süre boyunca yüzde 8.5 seviyesinde tutulan politika faizi, bankaların kullanıma sunduğu bireysel ve ticari ihtiyaç kredileri için herhangi bir anlam ifade etmiyordu. Bankalar, TCMB'nin faiz kararlarını dikkate almaksızın istedikleri faiz oranlarını müşterilerine sunabilme imkanına sahipti.
Buna karşın Türkiye'de yasa gereği kredi kartı faizleri ve kredili mevduat hesaplarına yönelik işlemlerde politika faizi esas alınmak zorunda. Yani enflasyon ile mücadele eden vatandaşlar için düşük kalan kredi kartları adeta bir can simidi görevi işlevi görmekteydi.
1 KASIM'DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK
İlk olarak Haziran ayında alınan faiz artırım kararları ile kredi kartının cazibesi de yavaş yavaş yok olma noktasına geldi. 4 PPK üst üste faizleri yükselterek politika faizini yüzde 30'a çeken Merkez Bankası, 26 Ekim'de yeni faiz kararını açıklayacak.
Dünyaca ünlü bankalar ve ekonomistlere göre perşembe günü yapılacak toplantıdan 500 baz puanlık faiz artırım kararı çıkması oldukça muhtemel. Bu karar ise 1 Kasım itibarıyla kredi kartı borcu olan vatandaşlar için adeta 'kıyamet' senaryosu anlamına gelecek.
5 AYDA ÜÇ KATINA ÇIKARILDI
Haziran ayında yüzde 1.36 olan kredi kartı akdi faizleri, bu toplantıdan beklenen kararın çıkması halinde yüzde 3.71'e yükselecek. Yalnızca 5 aylık sürede faizlerin 3 katına çıkması ise kredi kartı borcu olanlar için "Kart kullanmayın, borcunuzu kapatın" mesajı anlamını taşımakta.
Yüksek faizlere karşın kredi kartı sahiplerinin bu ödemelerden kurtulmasının tek bir yolu var.
BUNU YAPANLAR HİÇBİR FAİZ ÖDEMEYECEK
Kredi kartı ekstresinin tamamını ödeyen vatandaşlar, faiz oranı ne olursa olsun hiçbir fark ödemeyecek. BDDK'nın son kararlarına göre 25 bin lira ve üzeri kredi kartları için asgari ödeme tutarı yüzde 40, daha alt limitli kartlarsa ise yüzde 20 şeklinde uygulanmakta.
Yalnızca asgari ücretin ödenmesi halinde bankalar, geriye kalan tutarı mevcut kredi kartı faizi üzerinden işleme koyarak, ortaya çıkan faiz tutarını bir dahaki ay kullanıcının ekstresine yansıtmakta.
Yüklü enflasyon ve düşük ücret şartlarında milyonlarca vatandaşın hayatını idame ettirebilmek için başvurduğu kredi kartı borcunu ise tamamen ödemesi mümkün gözükmüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar ise kart kullanıcılarını ileride daha sıkıntılı günlerin bekleyebileceği konusunda korkutmaya yetti.
Şimşek, Türkiye'de fiyat istikrarının sağlanması için TCMB tarafından atılacak faiz adımlarının yeterli olmadığını belirterek, işin mali disiplin ayağının da sağlam bir zemine oturtulmasının şart olduğunu belirtti.
Türkiye'deki kredili ürün kullanım oranlarının gereğinden yüksek olduğunu ve yapılacak kısıtlamalarla bu sınırın düşürüleceğini açıklayan Şimşek, sınırlamalara kredi kartlarını da dahil edebilir.
Ekonomistler, kredi kartları için bir süredir yürürlükte olan asgari ödeme tutarlarında değişikliğe gidilebileceğini belirtirken, elinde Türk lirası bulunan vatandaşlara ise hemen kart borçlarını tamamen ödemelerini tavsiye ediyor.