Marketler için büyük adım atıldı. Her yerde zorunlu olacak

Marketlerde yeni döneme girildi. O işlem her yerde zorunlu olacak. İşte tüm ayrıntılar...

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinin üzerinde bulunan karekodlar sayesinde, tüketicilere ürünlerin içeriği ve menşei hakkında kasada işlem yapılmadan bilgi edinme olanağı sunan yeni bir uygulama başlattı.

‘AMAÇ ÜRÜNÜ SORGULAMAK’

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Baki Öztürk, yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan karekod uygulamasının amacının tüketicilerin gıdaların üretimden tüketime kadar olan süreçte güvenilirliğini kolayca kontrol edebilmesi olduğunu belirtti.

VATANDAŞLAR NASIL SORGULAMA YAPACAK?

Tüketicilerin karekod uygulamasını kullanabilmesi için "Tarım Cebimde" uygulamasını telefonlarına indirmeleri, ardından "Gıda Kontrol" menüsünden "İşletme Denetim Sorgulama" seçeneğine tıklamaları gerekiyor.

Son olarak, telefonun kamerasıyla ürün üzerindeki karekodu okutarak, işletmenin kayıt numarası, unvanı, adresi ve son denetim tarihi gibi bilgilere kolayca ulaşabilir.

‘İŞLETMELER KAREKOD BELGESİ OLUŞTURABİLİR’

İşletmeler, internet sitesi üzerinden karekod oluşturabilir. Bu karekodları görünür yerlere asarak vatandaşların ürün bilgilerini sorgulamasını sağlayabilir. "Tarım Cebimde" uygulaması ise yalnızca denetim tarihlerini değil, aynı zamanda çiftçi ve ürün bilgilerini de sunar ve sürekli olarak güncellenir.

VATANDAŞ ŞÜPHELİ ÜRÜN TESPİT EDERSE NE YAPMALI?

Şu anda "İşletme Denetim Sorgulaması" yalnızca denetim tarihlerini gösteriyor, ancak Tarım ve Orman Bakanı, gelecekte denetim sonuçlarının da görüneceğini belirtti. Vatandaşlar, şüpheli ürünlerle karşılaşırsa ihbar yaparak denetim sonuçlarını karekod aracılığıyla görebilecek.

Ayrıca, Tarım Cebimde uygulaması Tarım ve Orman Bakanlığı'nın iletişim bilgilerini içeriyor ve vatandaşlar ALO 174 ve ALO 175 hatları üzerinden şikayet ve ihbar yapabilir.

TÜM ZİNCİR MARKETLER BU UYGULAMAYA GEÇER Mİ?

Şu anda uygulama gönüllülük esasına dayanıyor ve ilk olarak Tarım ve Kredi Sıfır Marketi'nde başlatıldı. Ancak, tüm işletmelerin hızlıca bu sisteme geçmesi bekleniyor. İşletmelerin, denetim bilgilerini ve sonuçlarını şeffaf bir şekilde sunması, rekabet avantajı sağlar ve müşteri güvenini artırır.

Gelişen dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu uygulamayı zorunlu hale getirmesi de muhtemel görünüyor.

Ekonomi Haberleri