Kirayı bankadan yatıran kiracılara kötü haber! Yargıtay son noktayı koydu
Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlıkların yoğun yaşandığı bu dönemde ev sahibine kirayı banka üzerinden havale ile gönderen kiracı hayatının şokunu yaşadı. Yargıtay’dan kiracılar için emsal bir karar çıktı. Detaylar haberde…
112
Kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların giderek arttığı bir dönemde, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir karar aldı. Kirayı banka hesabına havale ile gönderen kiracılar için önemli bir emsal karar ortaya çıktı.
212
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, banka hesabına havale ile yapılan kira ödemelerinde havale ücretinin kiracıya ait olduğuna karar vererek bu konuda son noktayı koydu. Bu karar, kiracıların kira ödemelerini gerçekleştirirken dikkatli olmalarına dikkat çekiyor.
312
L.M. isimli bir kiracı, düzenli bir şekilde her ay ev sahibine kirasını banka üzerinden yatırdı. Ancak, ev sahibi yaklaşık 4 ayın ardından kiracının kirayı eksik ödediğini iddia ederek icra takibi başlattı.
412
Hayatının şokunu yaşayan kiracı, icra takibine itiraz etti. Ev sahibi ise Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak takibin durdurulmasına itiraz ederken, ev sahibi, davalı kiracının 4 ay boyunca ev kirasını eksik ödediğini iddia etti, tam ödeme yapması gerektiğini vurgulayarak icra takibinin devam etmesini talep etti. Aynı zamanda ev sahibi, kira sözleşmesinin feshedilip kiracının tahliyesini istedi.
512
Kiracı, ev sahibinin iddialarını reddederek her ay 450 TL kira bedeli ödediğini ancak banka tarafından havale ücreti olarak 31,50 TL'nin kesildiğini söyledi. Bu kesintinin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
612
Kiracı, kira sözleşmesinde kiranın elden peşin olarak ödeneceğinin yazıldığını, ancak daha sonra ev sahibinin banka üzerinden ödemeyi talep etmesiyle oluşan havale kesintisinin kendi hatası olmadığını, bu durumun hukuk ve kira akdiyle bağdaşmadığını iddia ederek davanın reddedilmesini talep etti.
712
Mahkeme, kira bedelinden kesilen ücretin banka tarafından alınan masraflardan kaynaklandığına hükmederken mahkeme, ilk olarak elden ödeme talep edilen, daha sonra banka üzerinden ödeme istenilen kira bedelinde ortaya çıkan masrafa davalı kiracının katlanmak zorunda olmadığını vurguladı.
812
Ödenmeyen bir kira ücretinin bulunmadığı, tahliye davasında ev sahibinin haksız olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verildi. Mahkemenin kararına ev sahibi itiraz ederken Yargıtay da mahkemenin kararını bozdu.
912
Mahkeme, davayı yeniden değerlendirdiğinde ilk kararında ısrar etti. Ev sahibi tekrar kararı temyiz ettiğinde, bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal nitelikte bir karar verdi.
1012
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, "Paranın ev sahibine eksiksiz ulaştırılması kiracının sorumluluğundadır" diyerek banka üzerinden yapılan havalede havale ücretinin kiracıya ait olduğunu belirtti. Gönderilen kira bedelinden kesilen havale ücreti nedeniyle ev sahibine eksik ücret ödendiği, bu nedenle kiracının tahliye edilebileceğini hatırlattı.
1112
Kiranın ödenmesi gereken borçlardan biri olduğu, kiralayanın tercihine göre elden ödenmesi ya da banka hesabı üzerinden yatırılması gerektiği ifade edildi. Banka hesabı üzerinden yapılan kira ödemelerinde ise kesilen havale ücretinin kiracının sorumluluğunda olduğu açıkladı.
1212
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun bu kararı şu şekilde oldu:
"Açıklanan şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme sayılmaz. Mahkemede, takibe konu eksik ödenen kira bedelleri üzerinden itirazın iptal edilmesi ve kiracının tahliyesine karar verilmesi gerekir. Mahkeme kararının bozulmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir."