Kiracılara büyük şok! Ev sahipleri şimdi de bu yönteme başvurdu: Geri istiyorlar

Tüketiciyi yüksek kira artışlarından korumak amacıyla uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması geçtiğimiz günlerde kaldırıldı. Bu değişiklikle, eski kiracılar ile piyasa kira bedelleri arasındaki fark belirgin şekilde arttı. 5 yıldan uzun süre aynı konutta kiracı olan vatandaşlar ise "Geriye dönük kira bedeli talep edilebilir mi?" sorusunun cevabını merak ediyor. İşte tüm detaylar...

Kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırlamasının kaldırılmasının ardından, eski kiracılarla piyasa kira bedelleri arasında önemli farklar oluştu. 5 yıl süren kira sözleşmelerinde, kirayı düşük tutan ev sahiplerinin geriye dönük kira talep edebileceği konusunda birçok soru gündeme geldi.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri (TURAMEP) Sözcüsü Dr. Umut Metin ve Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı detaylı açıklamalarda bulundu.

KİRA TESPİT DAVASI VE ŞARTLAR

Özelmacıklı, kira bedelinin 5 yıl ve üzeri kira sözleşmelerinde hakim tarafından belirlenebileceğini belirtti. Ancak, kira artış oranı ve kira tespit davası için, kontrat süresinin bitmeden dava açılması gerektiğini vurguladı. Emlak piyasasındaki değişikliklere göre, ev sahipleri kontrat yenileme süresinden sonra dava açarsa, kira tespitleri sadece yeni dönem için geçerli olur.

ARABULUCULUK SÜRECİ VE MAHKEME İŞLEYİŞİ

Dr. Umut Metin, kira tespit davalarında zorunlu arabuluculuk sürecinin olduğunu ve bu sürecin maksimum 4 hafta sürdüğünü ifade etti. Taraflar arabuluculuk aşamasında anlaşma sağlarsa, dava açılmadan sorunu çözebilirler. Aksi halde, davanın mahkemelerde toplamda 4 yıl sürebileceğini belirtti.

FARKLARIN KİRACIDAN TALEP EDİLMESİ

Metin, dava sürecinin ardından belirlenen yeni kira bedeli kapsamında oluşan tüm farkların kiracıdan talep edilebileceğini de aktardı. Kiracılar, dava öncesinde ihtarnameleri doğru zamanda yaparak ve hukuki süreçlere uygun hareket ederek haklarını koruyabilirler.

Ekonomi Haberleri