Kentsel dönüşüm yasası, TBMM'den geçtikten sonra maddeleri araştırılıyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da "rezerv yapı alanı" tanımında değişiklik yapılması ve yerleşim yerlerinde bulunan parsellerin rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesinin amaçlandığı ifade ediliyor. İşte kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili merak edilenler...
KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI NEDİR?
"Kentsel Dönüşüm Kanunu," afet riski altındaki alanlar ve bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla iyileştirme, tasfiye ve yenilemeye yönelik usul ve esasları düzenleyen bir yasadır. Bu kanun, kentlerdeki riskli yapıların yeniden inşa edilmesi ve çevrelerin iyileştirilmesi süreçlerini düzenleyerek kentsel dönüşüm projelerinin yürütülmesine rehberlik eder.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI İÇERİĞİ NEDİR?
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, dün Meclis'e sunulan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi" hakkında düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde bulunan 36 milyon bağımsız bölümden 6 milyonunun riskli olduğunu ve 2 milyonunun acil dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Güler, teklifin bir sonraki hafta Genel Kurul'a geleceğini ifade ederek, "Ülkemizi afetlere dirençli hale getirmek için tek çare kentsel dönüşümü hızlandırmak" dedi.
10 GÜN İÇİNDE YAPILACAK
Bu teklifte, deprem bölgesinde hayatın normale döndürülmesi amacıyla ağır hasarlı olduğu tespit edilen yapıların hızlı bir şekilde ele alınmasını sağlamak için mahkeme sürelerinin ve bilirkişi sürelerinin kısaltılmasını hedefleyen bir geçici madde bulunuyor. Bu maddeye göre, depremin neden olduğu hasarlarla ilişkilendirilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında 10 gün içinde ilk inceleme yapılacak ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğ edilecek.
İTİRAZ EDİLEMEYECEK
Mevcut uygulamada yargı süreçlerini uzatan bazı uygulamalar da değiştiriliyor. Özellikle yürütmeyi durdurma kararlarına itiraz sürecinde önemli değişiklikler yapılıyor. Yeni düzenlemeye göre, yürütmenin durdurulması taleplerine karşı verilen kararlara itiraz hakkı kaldırılıyor.
Duruşma yapılması ise artık mahkemenin takdirine bağlı olacak, tarafların istemi bu konuda belirleyici olmayacak. Savunma verme süresi, dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 15 gün olarak sınırlanacak, ancak bir defaya mahsus en fazla 10 gün uzatılabilecek. Keşif ve bilirkişi incelemesi gereken durumlarda, dosyanın hazırlanmasından itibaren 15 gün içinde keşif yapılacak. İstinaf başvuruları, en geç 2 ay içinde karara bağlanacak ve istinaf incelemesi aşamasında mahkeme gerekli işlemleri 15 gün içinde tamamlayacak.