Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, ithal edilen canlı hayvanların et fiyatlarında herhangi bir etkide bulunmadığını belirterek "Getirilen canlı hayvanlar küçük işletmecilere de dengeli dağıtılırsa fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilir" dedi.
Bakan Tunç, konuya ilişkin önemli değerlendirmede bulunarak, canlı hayvan ithalatına rağmen fiyatların yükseldiğini ve kilogramının 120 liraya mal edilen ithal canlı hayvanların, küçük işletmelere yaklaşık 200 liradan satıldığını açıkladı.
Tunç, “Büyük işletmeler hayvanları kendi iş yerlerinde değerlendiriyor. Kalan kısmı ise besiciye pahalı fiyattan satılıyor. Bu durum iç piyasada fiyatları artırıyor. Kısa süre önce 220 lira olan ortalama kilogram başına et kesim fiyatı 300 liraları gördü. Küçük işletmecilerin elindeki hayvan sayısının artması lazım. Getirilen canlı hayvanlar küçük işletmecilere de dengeli dağıtılırsa fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilir." dedi.
Tunç, Ülkemizde büyük işletmelerin hayvan yetiştirme sayısının git gide arttığına işaret ederek, bu işletmelerin hayvanı, hatta yemi bile dışarıdan getirdiklerini ve söz konusu işletmelere destek verildiğinde kamu kaynakları da yanlış kullanılmış olduğu yönünde açıklama yaptı.
Hayvancılık sektöründe hayvan sayısına önem verdiklerine ve sayının arttırılması için çalışma başlattıklarını belirterek sektöre sağlanan destekler üreticilere faydalı olduğunu. verilen destekleri de düşündüklerinde sektörün büyümesi gerektiğine değindi.
Bakan Tunç, özellikle hayvan sayısının artmaması büyük bir sorun olduğunun altını çizerek,"hayvan sayısında kalıcı bir artış yaşandığında kırmızı et fiyatlarında da bu tarz dalgalanmalar yaşanmayacaktır." ifadelerini kullandı.