İşte beynin iki ayrılmaz dostu. Zehir gibi yapıyor

Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, zencefil kökünden elde edilen kurkumin ile karabiberde bulunan piperinin nörolojik hastalıklarla ilişkisini değerlendirdi.

Tağraf, bilimsel araştırmaların kurkuminin Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarda sinir hücrelerini koruma potansiyeline sahip olduğunu gösterdiğini belirtti. Ayrıca, piperinin antienflamatuar etkileri ile sinir hücrelerinin sağlığını koruyabileceğini ve kurkuminin emilimini artırdığını vurguladı. Bu iki doğal bileşiğin, beyin sağlığını destekleyici etkileriyle dikkat çektiğini ifade etti.

Tağraf, “Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, kurkumin ve piperinin nörodejeneratif dediğimiz insan beynindeki nöronları etkileyen bir dizi hastalıkların tedavisinde umut vaat eden doğal bileşikler olabileceğini ortaya koymaktadır. Kurkumin, zencefilden elde edilen bir polifenol olup antienflamatuar, antioksidan ve nöroprotektif özellikleri ile bilinmektedir. Özellikle Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarda, beyindeki beta-amiloid plakların birikmesi ve nöronal inflamasyonun artması önemli rol oynamaktadır. Yapılan son araştırmalar, kurkuminin bu süreçleri etkileyebileceğini incelemektedir. Kurkuminin antioksidan özellikleri sayesinde, beyindeki oksidatif stresi azaltarak sinir hücrelerini koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir” diye konuştu.

“KARABİBERDE DOĞAL OLARAK BULUNUYOR”

Piperinin ise karabiberde doğal olarak bulunduğuna dikkati çeken Diyetisyen Tağraf, şöyle devam etti: “Piperinin sinir hücrelerinde antienflamatuar etkiler gösterdiği ve nörodejeneratif süreçlerin ilerlemesini yavaşlatabileceği bilinmektedir. Piperinin nöronal inflamasyonu azalttığını ve bu sayede sinir hücrelerinin sağlığını koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Bütün bunlara ek olarak, kurkumin vücut tarafından emilmesi zor bir maddedir.

Sağlık Haberleri