Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü idrak edilecek. Peki, kurban kesim vakti ne zaman başlıyor ve bitiyor taksitle kurban alınabilir mi? İşte merak tüm sorular...
110
.Kurban Kesim Vakti Ne Zaman Başlar ve Biter?
Kurban kesimi, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazından sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazından sonra başlar. Kurbanlıklar, Kurban Bayramı günleri içinde, gece veya gündüz fark etmeksizin kesilebilir.
210
Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?
Akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ulaşmış, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka yeterli mal varlığı olan her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür. Bu kapsamda, temel ihtiyaçlarından ve borçlarından başka 80,18 gram altın veya bu değerde para ya da eşyaya sahip olanların kurban kesmesi gerekmektedir.
310
Kurban Edilecek Hayvanlar Hangi Nitelikleri Taşımalı?
Kurbanlık hayvanların sağlıklı, organlarının tam ve besili olması gerekmektedir. Ağır hastalıklı, zayıf, düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, organları eksik hayvanlar kurban edilemez. Ancak doğuştan boynuzsuz, şaşı, hafif topal veya hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış hayvanlar kurban edilebilir.
410
Kurban Kesmek Yerine Sadaka Vermekle İbadet Yerine Getirilmiş Olur mu?
Kurban ibadeti, ancak kurbanlık hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilir. Kurban bedelini infak etmek veya sadaka vermek, kurban ibadetinin yerini tutmaz.
510
Kurbanlık Olarak Satın Alınan Hayvana Başkaları Ortak Edilebilir mi?
Büyükbaş hayvanlara yedi kişiye kadar ortak olunabilir. Hayvan satın alındıktan sonra veya elde bulunan büyükbaş hayvana yedi kişiyi geçmemek kaydıyla başkaları da ortak edilebilir. Ancak her bir hissenin yedide birden az olmaması gerekmektedir.
610
Kurban Kestikten Sonra Namaz Kılmak Gerekir mi?
Kurban kesiminden sonra özel bir namaz kılmak dini bir gereklilik değildir. Ancak kişi, Allah'a şükür amacıyla nafile namaz kılabilir
710
Kredi Kartıyla Kurban Satın Almak Caiz midir?
Kurbanlık hayvanı kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak satın almak caizdir. Ancak kredi kartı borcunun zamanında ödenmesi ve faiz işlemine düşülmemesi gerekmektedir.
810
Taksitle Kurban Alınabilir mi?
Taksitli olarak alınan bir mal da alıcının mülkiyetine geçtiği için kurban kesmek caizdir.
910
Banka Kredisiyle Kurban Kesilebilir mi?
Faizsiz borçlanma yoluyla kurban satın alınabilir. Ancak faizli krediyle kurban almak dinen uygun görülmemektedir
1010
Bağışlanan Parayla Kurban Kesilebilir mi?
Bağışlanan parayla kurban kesilebilir. Oğlu veya başkası tarafından kendisine bağış yapılan kişi, bu parayla kurbanlık alıp kesebilir ve bu kesim kurban yerine geçer.