İncelemeler başladı. Önce izmarit vergisi sonra satış yasağı

TBMM'nin tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen yasa ile tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişiklik yapılacağı iddia ediliyor.

Bu çerçevede, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi gerektiği gündeme geldi. Ayrıca yeni nesil için sigara satışının tamamen yasaklanması gibi öneriler de değerlendiriliyor.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 85 bin kişinin sigara kullanımına bağlı olarak hayatını kaybettiği bildiriliyor. TBMM, tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen yasa ile tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişiklik yapmayı planlıyor.

SİGARA SATIŞI YASAKLANABİLİR

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda titizlikle çalışılması talimatı verdiği ve çalışmanın Meclis'in yeni yasama döneminde ele alınacağı ve taslak metnin üzerinde çalışılacağı belirtiliyor.

YENİ NESİL İÇİN YASAKLANMA ÖNERİSİ

Sağlık Bakanlığı'na sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını korumakla yükümlü kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak görüşmeler sonucunda belirlenecek bir tarihin esas alınması ve bu tarihten sonra doğan nesiller için sigara satışının yasaklanabileceği önerilecek.

Söz konusu yasal değişiklik yapılırsa, 18 yaş altındakilere sigara satışından daha etkili bir yönteme geçileceği vurgulanıyor. Bu sayede, sigaraya başlama yaşının öne çıkan 15 yaş ve altındaki bireyler için koruma altına alınacağı belirtiliyor.

SİGARA'DA İNGİLTERE VE İSPANYA ÖRNEĞİ İNCELENİYOR

Ticaret Bakanlığı'na ise, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişiklik önerileri sunulacak.

ÇÖP VEYA KİRLETME BEDELİ VERGİSİ

Tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi de teklif edilecek.

Çalışmalar sırasında bilim insanlarının görüşlerinin alınacağı ve dünya genelindeki örneklerin de inceleneceği belirtiliyor. AKP yetkilileri, İngiltere'de 2009'dan sonra doğan kuşağa sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra İspanya'da tütün endüstrisinden "sigara izmariti" vergisi alan modelin de göz önünde bulundurulduğunu ifade ediyor.

Ayrıca, 2025 yılında sigara yasağının tüm ülke genelinde uygulamaya konulduğu İzlanda modelinin de ileriki aşamalarda Türkiye için bir örnek teşkil edebileceği belirtiliyor.

Gündem Haberleri