Ogün Samast’ın dün akşam saatlerinde tahliye edilmesinin ardından en çok araştırılan isimler arasında Hrant Dink geliyor. Türkiye’nin dün akşamdan beri en çok konuşulan isimlerinden biri olan Hrant Dink’in kim olduğu ve neden öldürüldüğü merak ediliyor. Peki Hrant Dink kimdir, nerelidir? Hrant Dink neden öldürüldü? Ogün Samast, Hrant Dink’i neden öldürdü? Hrant Dink ne zaman öldü? Ogün Samast neden tahliye oldu? İşte tüm detaylar…
Hrant Dink kimdir? Hrant Dink nasıl ve neden öldü? İşte biyografisi ve ölüm tarihi
Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesinin ardından Hrant Dink ve Ogün Samast yeniden çok konuşulan isimler oldu. Hrant Dink’in ölümü yeniden gündeme gelirken, Hrant Dink’in kim olduğu ise merak ediliyor. Peki Hrant Dink kimdir, nerelidir? Hrant Dink nasıl ve neden öldürüldü? Hrant Dink ölümü nasıl oldu? İşte detaylar…
HRANT DİNK KİMDİR, NERELİDİR?
Hrant Dink, 1954 yılında Malatya’da dünyaya geldi. Babası Sivas’ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas’ın Kangal ilçesinde doğup büyümüştü. Anne ve babası 1961 yılında İstanbul’a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi’ne yerleştirildi. Türkiye’de gelişmekte olan sol siyasetten etkilenen Hrant Dink, Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi alan Hrant Dink, bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.
Kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini yürütürken, Tuzla Ermeni Çocuk Kampı'nı yönetmeye başladı. Bu kamp, Anadolu'dan gelen kimsesiz ve yoksul çocuklara destek sağlayan bir kuruluştu.
Türkiye'de basın özgürlüğü ve insan hakları mücadelesinde öncü bir isim olarak tanınan Hrant Dink, hayatının çeşitli dönemlerinde sol siyasi görüşleri ile biliniyor. Basın alanındaki etkinliği ve özellikle Agos gazetesini kurarak Ermeni toplumunun kapalı yaşam tarzını değiştirmeye yönelik çabalarıyla tanınan Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de Şişli'deki Agos Gazetesi'nin önünde yaşanan silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
HRANT DİNK NASIL, NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?
Türkiye ve dünya basının da geniş yankı uyandıran Hrant Dink'in ölümü ve detayları en çok merak edilen trajik olayların başında geliyor. Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de İstanbul'da Agos Gazetesi'nin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Katil zanlısı Ogün Samast, güvenlik kameralarındaki görüntülerle tespit edilerek yakalandı.
19 Ocak 2007 tarihinde, saat 15:00 sularında Şişli'deki Halaskârgazi Caddesi'nde, Agos ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı önünde meydana gelen silahlı saldırı sonucunda Hrant Dink, olay yerinde hayatını kaybetti. Üç kurşunun başına ve boynuna isabet etmesi sonucu ölen Dink'in cesedinin yanında dört adet boş kovan bulundu.
Otopsi raporundan çıkan sonuçlara göre, kurşunlardan ikisi Dink'in kafasına arkadan saplanmıştı. Görgü tanıkları, saldırganın 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz bereli bir genç olduğunu söylediler.Polis, saldırganın yakalanması için bölgedeki metro, otobüs ve vapur iskelelerinde güvenlik önlemleri aldı. Ogün Samast, katil zanlısı olarak teşhis edildi. Güvenlik kameralarındaki görüntülerin yayınlanmasının ardından Samast'ın babası tarafından polise ihbar edilerek, Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekiplerince yakalandı. Samast, cinayeti işlediğini itiraf etti ve üzerinde suç aleti olarak belirtilen bir tabanca ele geçirildi.
HRANT DİNK KAÇ YAŞINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?
Hrant Dink, 69 yaşında hayatını kaybetti.
HRANT DİNK’İN GAZETECİLİK KARİYERİ
Hrant Dink, bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başladı. Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adını duyurmayı başardı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak ön yargılar kırılır"diyerek bu amaçla Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı.
HRANT DİNK’İN ÖDÜLLERİ
Hrant Dink, hayatı boyunca birçok ödül kazandı. Bunlar arasında İnsan Hakları Derneği “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”, Henri-Nannen Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü", Oxfam Novib “Pen İfade Özgürlüğü Ödülü”, 2007’de Bjørnson İnsan Hakları Ödülü, Özgürlük Özel Ödülü, Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Ödülü, Vahan Tekeyan Kültür Derneği Ödülü, Knights of Vartan Derneği “Yılın Adamı” Ödülü, Amerika Ermeni Meclisi “Seçkin İnsan Ödülü”, Yılmaz Güney Festivali, “Festival Özel Ödülü”, Uluslararası İspanya Gazeteciler Derneği “Uluslararası Basın Ödülü”, PEN Uluslararası Yazarlar Birliği “Hermann-Kesten Madalyası”, ATİK - YDG 17. Gençlik Kültür Sanat Festivali “Jüri Özel Ödülü”, PAN Austria “İnsan Hakları Ödülü”, IPI “Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı Ödülü”, Marsilya - “Uluslararası Özgür İfade Ödülü”, 2008’de AASSSG “Üstün Başarı Ödülü” ile Fordham Üniversitesi “İnsan Hakları Savunuculuğu Ödülü”, 2010 - Padova Belediyesi “Doğruluk Ödülü” ile Johann -Philipp-Palm Vakfı İfade Özgürlüğü ve Basın Ödülleri bulunmaktadır.
OGÜN SAMAST TAHLİYE OLDU
16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Samast’ın 1 yıl önce iyi halinden dolayı koşullu salıverme kapsamında cezasının dolduğu ve cezaevi yönetimi tarafından bu süreçte deneme aşamasında olduğu öğrenildi. Kişisel gelişimi için yapılan gözlemlerde iyi hali olduğu gözlenen Samast, koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliyesine karar verildi.
Samast, şubat ayından bu yana cezasını çektiği Bolu F Tipi cezaevinden saat 19.50’de tahliye edildi.