Hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendiriyor! Kış yaklaşırken kombi, petek bakımı ve çatı tadilatı kime ait
Kış yaklaşırken, kombi, petek bakımı ve çatı tadilatı hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiriyor. Kombi, petek bakımı ve çatı tadilatı kime ait? İşte detaylar...
112
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte konut giderleri, ev sahipleri ile kiracıları arasında potansiyel anlaşmazlık noktaları yaratıyor.
212
Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı, mantolama gibi konut bakım işleri hem ev sahiplerini hem de kiracıları karşı karşıya getiriyor.
312
Borçlar Kanunu'nun 317. Maddesi uyarınca, kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri ve demirbaşların iyi tutma masrafları genellikle kiracıya ait olurken, kombi ve petek temizliği gibi rutin bakım işleri kiracıya ait olabilir. Ancak, parça değişikliği, tamirat veya yenileme gibi daha büyük masraflar genellikle ev sahibine ait bulunur.
412
Kira kontratı hazırlarken bakım, tadilat konularında sorun yaşanmaması için ıslak imza ile yazılı maddeler eklemekte fayda bulunuyor. Ancak, kiracı kombiye zarar verdiyse fatura ev sahibine yansıtılamıyor. Faturayı teknik servis kontrolü ile belirlenen arızaya göre kiracı ya da ev sahibi ödüyor. Tadilat, bakım konusunda da arabulucuya gidilebiliyor.
512
Doğrudan milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren bakım ve tadilat uyuşmazlıkları ile ilgili merak edilen soruların yanıtları şu şekildedir:
612
KAT MALİKİNİN BİNANIN DIŞ YALITIM, MANTOLANMASINA İLİŞKİN GİDERLERİ ÖDEME ZORUNLULUĞU VAR MI?
Kat malikleri, acil olmayan ve lüks olarak kabul edilen tamir ve tadilat giderlerini ödemekle yükümlü bulunmuyor. Kiracı, çatı bakımı için ödediği bedeli dekonta işleterek site yönetimine veya bankaya yatırdıktan sonra ev sahibine ödediği kiradan düşebilir.
712
ÇATI, BACA GİBİ ONARIM MASRAFLARINI KİRACI MI YOKSA EV SAHİBİ Mİ ÖDER?
Kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri Borçlar Kanunu'na göre kiracı tarafından ödenir. Ev sahibi, kombi gibi demirbaşların parçalarının yanması ve yenilenmesi gibi durumlarda oluşan masrafları karşılar. Periyodik işlemler, yıllık bakım gibi, kiracıya aittir. Teknik servis kontrolleri sonucunda belirlenen arıza durumlarına göre ise kiracı ya da ev sahibi masrafları karşılar.
812
HAVALAR SOĞUMADAN ÖNCE PETEKLERİ TEMİZLETMEK İSTİYORUM. KİRADAN DÜŞEBİLİR MİYİM?
Borçlar Kanunu'na göre, "Kiracı, kiralanan olağan kullanımı için gerekli temizlik, bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel adete de bakılır" ifadesi yer alıyor. Bu hükme göre kombinin temizlik, bakım masrafı kiracıya aittir.
912
TADİLAT MASRAFLARI KONUSUNDA YAŞANAN UYUŞMAZLIKTA ARABULUCUYA HANGİ TARAFIN GİTMESİ GEREKİYOR?
Tadilat ve bakım masraflarıyla ilgili talep konusunda, taraflar arabulucu aracılığıyla masraf miktarı ve ödeme şekillerini görüşerek adil bir çözüm yolu bulabilir.
1012
BİR AY ÖNCE KİRALADIĞIM DAİRENİN SU TESİSATI ARIZALANDI. TESİSATIN TAMİRATI KİRACIYA MI AİTTİR?
Kapsamlı ve maliyetli bir tamirat gerektiğinde, kiracı, ev sahibi ile görüşmeyi düşünmelidir. Ev sahibi, işi daha uygun fiyata getirebilecek tanıdık firmalara yaptırmak isteyebilir. Kiracı, tesisatı zorunlu bir onarım kapsamında tamir ettirerek bu masrafı kira bedelinden düşebilir.
1112
BOZULAN ASANSÖRÜN MASRAFLARINI KİRACI MI ÖDER?
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın bakım, onarım gibi giderlerini genellikle gayrimenkulün sahibi karşılar. Asansör gibi bina demirbaşları da aynı şekilde kabul edilir ve kira sözleşmesinde farklı bir madde yer almadıkça bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz.
1212
KİRACI BİNAYA AİT HANGİ MASRAFLARDAN SORUMLU TUTULUYOR?
Bina temizliği gibi yönetim giderleri, ev sahibi tarafından karşılanırken, demirbaş niteliğindeki masrafları genellikle ev sahibi üstlenir. Borçlar Kanunu'na göre kiracı, kiralanın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini karşılamakla yükümlüdür. Bu kullanım giderlerinden elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli kiracının sorumluluğundadır.