Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın aktardığına göre, herhangi bir işte çalışmayan ve eşi veya ebeveyni üzerinden bakılmakla yükümlü olmayan kişiler, genel sağlık sigortası (GSS) primini kendileri ödemek zorundadır.
Ancak, prim borcunu ödemeyenler için çeşitli zamanlarda getirilen yapılandırma yasalarıyla ödeme kolaylıkları sağlanmıştır.
Cumartesi günü TBMM'ye sunulan kanun teklifi ise bazı GSS prim borçlarını tamamen silerek affediyor.
Ahmet Kıvanç, "Türkiye'de 2012'den beridir genel sağlık sigortası (GSS) uygulanıyor. 4a (SSK), 4b (BAĞ-KUR), ve 4c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı çalışanların prime esas kazançlarının yüzde 32'si oranında kesilen primin 20 puanının emeklilik, 12 puanının ise GSS için ödendiğini belirterek, bu sayede sigortalı çalışanlar, emekliler ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişiler SGK üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar" diye ifade etti.
HANGİ PRİM BORCU SİLENECEK?
Habertürk yazarı Kıvanç, GSS prim borçları için zaman zaman çıkartılan yapılandırma kanunları kapsamında ödeme kolaylığı sağlandığını belirterek, " Ana parasını ödeyenlerin gecikme faizleri siliniyor. Yıllık enflasyonun yüzde 60 – 65 seviyelerinde seyrettiği dönemde sağlanan bu ödeme kolaylığı bile aslında başlı başına af niteliği taşımaya başladı. Ancak geçen yıl aralık çıkartılan kanunla 2012 yılındaki prim borçlarına af getirildi. " ifadelerini kullandı.
Kıvanç, 'GSS yükümlüsü Türk vatandaşları ile oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişilerin 31 Aralık 2012 tarihi öncesine ait GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı borçları tümüyle silindi' dedi.
Ahmet Kıvanç, “Cuma günü AK Parti Grubu tarafından TBMM Başkanlığına sunulan yasa teklifi ile 1 Ocak 2014 öncesine ait ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi kamu alacaklarının tahsilinden vazgeçilmesini öngörüyor. Bu sayede, 2012 yılının ardından 2013 yılına ait GSS prim borçları da silinecek. Ancak, daha önce ödenmiş primler iade veya mahsup edilmeyecek, düzenli ödeme yapanlar ödedikleri miktarla kalacaklar.
Bu borçların bir kısmı, gerçekten ödeme gücü olmadığı halde gelir testine girmeyi ihmal ederek ödeme gücünü tescil ettirmemiş kişilere aittir. Ancak, ödeme gücü olup da ödemeyenlerin borcunun silinmesi, ileride GSS primlerinin tahsili konusunda sorunlara yol açabilir.” diyerek uyardı.
Yazının tamamını okumak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.