Halka arzlardan borsaya dev kaynak: Altını doları bırakıp oraya koştular

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi ve 7. Dünya Yatırımcı Haftası Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, üretim, yatırım, ihracat ve istihdam yapan şirketleri halka arz yoluyla finanse etmek için Borsa İstanbul’a davet ettiklerini söyledi.

Korkmaz Ergun, son üç yılda 130 şirketin halka arz edilerek yaklaşık 93 milyar TL kaynak sağladığını, ayrıca 4 bin 500 borçlanma aracıyla da 950 milyar TL kaynak sağlandığını belirtti. Borsa İstanbul’un işlem gören şirket sayısının 394’ten 522’ye, günlük ortalama işlem hacminin de 26 milyar TL’den 131 milyar TL’ye yükseldiğini ifade eden Ergun, “Bir yandan piyasamızın büyümesi için çalışırken diğer taraftan finansal hizmetlerimizi ve ürünlerimizi artırmaya devam ediyoruz” dedi.

Ergun, sürdürülebilirlik ve katılım finansı alanında hesapladıkları endekslerin sayısını ve çeşitliliğini artırdıklarını, bu sayede 64 adet fon kurulmasına imkan sağladıklarını kaydetti. Ayrıca, Borsa İstanbul’un IOSCO kriterlerine uygun olarak hesapladığı tüm endekslerin ESMA’ya başvuru hazırlıklarını tamamladığını da bildirdi.

Borsa İstanbul’un yabancı yatırımcılar ile kurumsal iletişimi güçlendirmek için önemli adımlar attığını da vurgulayan Ergun, Abu Dabi, Dubai ve Nasdaq gibi borsalarla teknoloji ihracatı ve ticari ilişkiler geliştirdiklerini, ayrıca Dünya Borsalar Federasyonu’nun yönetim kurulu üyesi olarak ve İslam İşbirliği Teşkilatı Borsalar Forumu’nun genel sekretaryasını yürüterek çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Ergun, son olarak Borsa İstanbul’un piyasalarına yatırımcıların hızlı ve güvenli bir şekilde erişimini sağlayabilmek amacıyla veri merkezinin genişlediğini, farklı ihtiyaçlara alternatif erişim imkanlarının sunulduğunu ve piyasalara girişimin dahil bir şekilde sağlandığını belirterek, “Borsa İstanbul uluslararası standartlarda bir borsa haline geldi.” dedi.

"SERMAYENİN TABANA YAYILDIĞINI SÖYLEYEBİLİYORUZ"

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İbrahim H. Öztop da etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’de cumhuriyetin ikinci yüzyılında güçlü sermaye piyasalarının Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonlarından biri olacağına inandıklarını dile getirdi.

Öztop, Türkiye’de modern sermaye piyasalarının tarihinin 1985’e dayandığını hatırlatarak, sermaye piyasalarının yaklaşık 40 yılda sağladığı finansmanla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasında ve şirketlerin gelişmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Öztop, ayrıca sermaye piyasalarının yatırım kültürünün gelişmesini de sağladığını belirterek, “Pay piyasamıza yatırım yapanların yarısının portföyünün 10 bin TL’nin altında olduğunu görüyoruz. Diğer bir deyişle sermayenin tabana yayıldığını söyleyebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öztop, sermaye piyasalarının önündeki en büyük engelin finansal okuryazarlık olduğunu da vurgulayarak, bu konuda çalışmalar yapmaya devam ettiklerini kaydetti. Öztop, “Sermaye piyasalarımızın gelişmesi için, yatırımcılarımızın bilinçli ve doğru kararlar alabilmesi için, finansal okuryazarlığın artırılması gerekiyor. Bu konuda hem kamu hem özel sektör hem de sivil toplum kuruluşları olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Öztop, son olarak sermaye piyasalarının geleceği için teknolojik dönüşümün önemine de değinerek, “Teknolojiyi yakından takip ediyoruz ve yeni nesil finansal hizmetler sunabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Özellikle dijital varlıklar, blokzincir, yapay zeka gibi alanlarda sermaye piyasalarımızın rekabet gücünü artırmak için projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.

İlgili Haberler

Altın piyasasını tepetaklak edecek karar! Artık bu şart devreye sokuldu: 34 yılın rekoru kırılmıştı
Ünlü yatırım uzmanı Mert Başaran dolar karşısında kazandıran en büyük yatırım aracını açıkladı
Benzine üst üste gelen zamların ardından indirim geldi! Perşembe gününden itibaren geçerli olacak

Ekonomi Haberleri