İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. maddeyle, icra hukuku bakımından artık hukuken muhafazasına gerek olmayan hacizli malların tasfiyesi, taraf menfaati ve kamu yararı gözetilerek çözüme kavuşturulmasına ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'de 18 Ekim'de yayımlandı. Kararın yürürlüğe girmesinin ardından uygulama süreci 1 Kasım'da başlamış olacak.
Hacizli araç satışıyla ilgili flaş gelişme! Kimlere öncelik tanınacak
Haciz kararı kalkan yedieminlerdeki malların tasfiye süreci, mülkiyet sahipleri tarafından öncelikle alınabilecek ve ardından borçlu malı almazsa rehin hakkı sahiplerine verilecek.
İLK ALIM HAKKI ÖNCEKİ MÜLKİYET SAHİBİNDE OLACAK
Bu bağlamda, haciz kararı kalkmış olan ve yedieminlerde muhafaza edilen mallar, kanuni istisnalar haricinde, öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından alınabilecektir. Eğer borçlu malı almazsa, rehin hakkı sahibine malı alabilme imkanı sağlanacaktır.
ÜLKE EKONOMİSİNE ZARARLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Tanınan hakların kullanılmaması durumunda, sicile kayıtlı mallar ve diğer mallar, kamusal çıkarlar gözetilerek belirli bir bedel karşılığında MKE A.Ş'ye devredilecektir. Satış veya mülkiyet devri durumunda elde edilen bedel muhafaza edilip, hak sahiplerine ödenecektir. Eğer bu mallar MKE A.Ş'ye devredilmezse, çevre ve ekonomiye zarar vermemek amacıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecektir. Söz konusu malların elektronik satış süreci yarın başlayacaktır.
ADALET BAKANI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, daha önce sürece ilişkin sosyal medya hesabından yapıtığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan mahcuz malların tasfiyesini taraf menfaatini ve kamu yararını gözeterek çözüme kavuşturduk.
Muhafaza tedbirine konu haciz kalkmış olup da halen yedieminlerde muhafaza edilen malların kanuni istisnalar hariç (gümrük idaresi, tahsil dairesi) öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, böylelikle borçlu menfaatinin korunması sağlanmıştır. Borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda ise rehin hakkı sahibine imkân tanınarak rehinden kaynaklı haklarını kullanması teşvik edilmektedir. Hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda ise yine hak sahiplerinin menfaatleri ve kamu yararı gözetilerek sicile kayıtlı mallar bakımından elektronik satış hükümlerinin uygulanması sağlanmıştır.
Elektronik satış hükümleri uygulanmasına rağmen alıcı bulamamış sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar üzerinde hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda ise kamu yararı gözetilerek Kanun’da belirlenen bedel karşılığı mülkiyetlerinin yedieminlere ve kamusal yarar özelinde faaliyet gösteren MKE A.Ş’ye devri düzenlenmiştir. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilerek hak sahiplerine ödenecektir.
Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise söz konusu malların çürümeye bırakılarak ülke ekonomisine ve çevreye vereceği zararları önlemek amacıyla Türkiye Kızılay Derneğine bedelsiz devrinin yapılması düzenlenmiştir. Tasfiye süreci usul ve esaslara ilişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, tasfiye belirlenen takvime göre 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacaktır. HACİZLİ MALLARIN YEDİEMİNLERDE ÇÜRÜMESİNİN ÖNÜNE GEÇECEK UYGULAMAYI 1 KASIMDA BAŞLATIYORUZ.