Gelir adaletsizliğinin gölgesinde çarpıcı araştırma! "Türkiye, Avrupa'nın milyoner artışında lider olacak"

Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz milyonlarca insanı sefil bir yaşamın eşiğine getirdi. Barınma krizinden sağlık, eğitim alanı gibi daha pek çok alanda krizde olan ülkede, küçük bir zümre zengin bir yaşam sürüyor. Öyle ki bu zengin yaşamı süren zümre Adam Smith Enstitüsü’nün araştırmasına göre Türkiye’nin yakın tarihte milyoner artışında lider olacağını söyledi. İşte o araştırmanın detayları…

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Adam Smith Enstitüsü'nün (ASI) araştırmasına göre, 2028 yılına kadar milyoner oranında en büyük artışı yaşayacak Avrupa ülkeleri arasında Türkiye de var. Raporda, milyoner artışı konusunda Türkiye, Rusya ve İsveç öne çıktı.

Enstitünün 36 ülkenin servetlerini incelediği 'Milyoner Takibi Raporu'nda, Tayvan'ın yüzde 51 ile en büyük artışı göreceği belirtildi. Türkiye ise nakit, hisse senedi, emlak ve özel emeklilik fonları gibi varlık sınıflarında, 1 milyon dolardan fazla net servete sahip kişi oranında öngörülen yüzde 34'lük artışla, "Avrupa'da en iyi performansı gösteren ülke" olarak dikkat çekti.

TÜRKİYE, AVRUPA ÜLKELERİNİN HIZINI BELİRLİYOR

Euronews Türkçe'nin aktardığına göre, raporda şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye, 2022 ve 2023 yılları arasında yetişkin başına servette yüzde 157'nin üzerinde şaşırtıcı bir büyüme ile dikkat çekmekte ve diğer tüm ülkeleri geride bırakmaktadır. Türkiye'ye en yakın ülkeler, yüzde 20'ye yakın artışla Katar ve Rusya olurken, onları yüzde 16'nın biraz üzerinde artışla Güney Afrika ve yüzde 14 ile İsrail izliyor."

'ENFLASYON NEDENİYLE VARLIKLARIN DEĞERİ ARTTI'

Ekonomi yayıncısı CNBC'ye göreyse, Türkiye'nin yükselişi, ülkedeki enflasyonun yüzde 72 gibi yüksek bir seviyede olmasına rağmen gerçekleşiyor. Yüksek enflasyon, ülkenin 85 milyonluk nüfusunun çoğu için büyük bir zorluk yaratarak satın alma güçlerini önemli ölçüde azalttı. Ancak ev gibi varlıklara sahip olanların servetleri, enflasyonun bu varlıkların değerini artırması nedeniyle yükseldi.

AZALMA GÖSTEREN ÜLKELER

Raporda, Ukrayna'da devam eden savaşa ve ağır ekonomik yaptırımlara rağmen, Rusya'nın da yüzde 23'lük bir artışla kıtadaki en büyük ikinci milyoner oranını yaratacağı tahmin edildi. İngiltere ve Hollanda, analiz edilen 36 ülke arasında en düşük sıralamaya sahip iki ülke olarak öne çıktı ve her iki ülkede de nüfuslarına oranla milyonerlerin azalacağı tahmininde bulunuldu. Araştırmaya göre, İngiltere 2028 yılına kadar milyonerlerinin yüzde 20’sini, Hollanda ise yüzde 5’ini kaybedecek. Milyoner oranında azalma öngörülen diğer tek ülke ise yüzde 3'lük bir düşüş yaşaması beklenen Suudi Arabistan.

Sağ tandanslı Adam Smith Enstitüsü, İngiltere'deki milyoner sayısında öngörülen azalmayı, yüksek vergiler ve servet sahiplerini desteklemekte isteksiz olan bir kültür gibi faktörlere bağladı: "Milyonerler, sürekli vergi artışları, dondurulmuş veraset vergisi eşikleri, sermaye kazancı vergilerindeki olası artış, non-dom rejiminin kaldırılması ve servet yaratanlara düşman bir kültür gibi nedenlerle İngiltere'den ayrılıyor."

Avrupa'nın güçlü ekonomileri Almanya ve Fransa'da sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14'lük artışlar öngörülmesine rağmen, bu iki ülke sıralamanın alt basamaklarında yer aldı. Yunanistan, sadece yüzde 2'lik bir artışla raporda en alt sıralara yerleşti. Onun altında İngiltere, Hollanda, Suudi Arabistan (-yüzde 3) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) (yüzde 1) yer aldı.

Gündem Haberleri