Fındığa ve çaya alternatif oldu! Kilosu bin 500 liradan satılıyor

Trabzon'da fındık ve çaya alternatif olarak son yıllarda üretimi artan salep, kilosu bin 500 TL'den satılarak bölgenin yeni geçim kaynağı olma yolunda ilerliyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık ve çay üreticileri için yeni bir alternatif gelir kaynağı olan salep üretimi Trabzon'da hızla artıyor. Sahil kesimlerinden yüksek rakımlı tepelere kadar yetiştirilebilen salep, yüksek verimi ve değeriyle çiftçilerin ek gelir elde etmesini sağlıyor. Türkiye genelinde devlet izniyle sertifikalı üretimi yapılan salep, Trabzon'da 45 üreticiye ulaşmış durumda. Özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan salep üretimi, özel bir firmaya ait sertifikalı 15 dönümlük çiftlikte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetiminde gerçekleştiriliyor.

Trabzon'da salep danışmanlığı yapan İlyas Altun, Gürcistan'dan başlayan salep hikayesinin Trabzon'a kadar uzandığını belirtti. Altun, Gürcistan'da salep ekme işinin serbest olduğunu ve ilk önce dağlardan söküm yaparak ufak tefek üretime başladıklarını dile getirdi. Bu şekilde hikayelerinin başladığını ifade etti.

Salep üretimine başlamadan önce toprak yapısının önemli olduğunu vurgulayan İlyas Altun, toprağı yumuşatmaya öncelik verdiklerini belirtti. Herkesin 10 kilogram bile olsa bu işe başlamasını ve üretim yapmasını istediklerini ifade etti. Salebin bir çiçekten ibaret görüldüğünü ancak aslında altında büyük bir değer yattığını dile getirdi. Trabzon'da 45 üreticiyle salep üretimini her bölgede denediklerini aktaran Altun, sahil kesimlerinde bile salep üretimi yapıldığını söyledi. Salep üretiminin kazançlı bir iş olduğunu belirterek, 100 metrekarelik bir bahçenin 20 dönüm fındık bahçesine bedel olduğunu ve bir kişinin rahatlıkla bu işi yapabileceğini paylaştı.

SALEP NEMİ SEVER

İlyas Altun, üreticilerin salebi topraktayken sattığını ve ürün kıtlığı olduğu için bu yöntemin tercih edildiğini belirtti. Salebin nem seven bir bitki olduğunu ve sulamanın önemli olduğunu vurguladı.

Üreticilerin genellikle ürünlerini toprağa dikerek büyüttüklerini ve bu yolla verimlerini artırdıklarını aktardı. Salep üretiminden elde edilen gelirin yüksek olduğunu ve bazı üreticilerin başlangıçta 100 kilogram aldıkları salebi 2 yılda 3 katına çıkardıklarını söyledi. Bugün 1 ton salebin 1.5 milyon lira değerinde olduğunu paylaştı.

Ekonomi Haberleri