Yapılan yeni düzenlemeyle ev kiralama sisteminde yeni bir dönem başlamış olacak. Turizm amaçlı konut kiralamaya ilişkin usul ve esaslar yeni düzenlemeyle daha berrak bir şekilde tanımlanmış oldu.
Buna göre kiralamada kimlerin izin alacağı ve izinsiz işlemlerin cezasının ne olacağı gibi soruların yanıtları düzenleme ile beraber belli oldu.
Yeni düzenlemeye göre, izin alma yükümlülüğü kiraya veren kişiye ait olmuş olacak. Fakat turizm amaçlı kiralama faaliyetlerinin kiraya veren harici başka kişi tarafından yapılması durumunda, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş A grubu seyahat acentaları vasıtasıyla gerçekleştirilebilecek.
İZİN VERME YETKİSİ BAKANLIK'TA OLACAK
İzin verme yetkisi ise Bakanlık'ta olacak. Ayrıca izin başvurularında, turizm amaçlı kiralama için uygun görülen izin belgesine sahip bağımsız olan bölümün yer aldığı binanın bütün kat maliklerinin oy birliğiyle alınacak kararı da gerekecek.
KISA SÜRELİ KONUT KİRALAMADA BELİRLİ KOŞULLAR ARANMAYACAK
Yapılacak olan kısa süreli konut kiralamada belirli koşullar aranmayacak ve izin belgesi verilebilecek. Bu kiralamalar arasında temizlik servisi, sağlık hizmetleri, kuru temizleme, resepsiyon, güvenlik hizmetleri, çamaşırhane, taşıma, yemek servisi ve spor salonu hizmetlerinin yer aldığı yüksek kaliteli konutlar da bulunuyor olacak.
İZİNSİZ KİRALAMADA CEZALAR ARTTIRILDI
Bunun yanı sıra yapılan yeni yasal düzenlemeyle izinsiz kiralamaya yönelik cezalar da artırıldı. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama faaliyeti yapılmış olan her bir konut için 100 bin TL idari ceza kesileceği bilinmekte. Ayrıca bu kişilere izin belgesi almak için 15 gün süre verilmiş olacak.
SÜRE BİTİMİNDE İZİN ALINMAZSA CEZA ARTIYOR
Bu süre sonrası izin almadan turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere ise 500 bin TL idari ceza uygulanacak ve tekrar 15 gün süre tanınacak.