Emniyet’in kayıt yasaklarına Danıştay darbesi: Genelge Anayasaya aykırı bulundu

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis müdahalelerinde gazetecilerin ve yurttaşların ses ve görüntü kaydı yapmalarını yasaklayan genelgesini iptal etti. Yüksek yargı, genelgenin basın özgürlüğüne aykırı olduğuna ve demokratik toplumda gereksiz müdahale oluşturduğuna karar verdi.

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis müdahalelerinde gazetecilerin ve yurttaşların ses ve görüntü kaydı almasını engellemeye yönelik yayımladığı genelgeyi iptal etti. Daha önce Diyarbakır Barosu’nun açtığı davada genelgenin yürütmesini durduran Danıştay 10. Dairesi, nihai kararında bu düzenlemenin basın ve haberleşme özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetti. Anayasa’nın 7. ve 13. maddelerine aykırı olduğu belirtilen genelge, Danıştay tarafından tamamen iptal edildi.

DANIŞTAY EMNİYETİN İTİRAZINI REDDETTİ

Emniyet Genel Müdürlüğü, karara itirazda bulunsa da, Danıştay Dava Daireleri Kurulu bu itirazı reddetti. Kararda, ses ve görüntü kaydı yasağının demokratik bir toplumda gereksiz bir müdahale olduğuna, hakkın özüne dokunduğuna ve hukuki dayanağının bulunmadığına vurgu yapıldı.

'HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAYAN KABUL EDİLEMEZ MÜDAHALE OLUŞTURMUŞTUR'

Danıştay’ın ek gerekçesinde, "Demokratik toplum düzeni gereği, basın özgürlüğü gibi temel hakların sınırlanması gerektiğinde, ölçülü ve meşru sebeplerle yapılması gerekir. Ancak, bu genelge, basın organlarının ve mensuplarının haber alma özgürlüğünü kısıtlayan, demokratik bir toplumda kabul edilemez bir müdahale oluşturmuştur" ifadelerine yer verildi.

Gündem Haberleri