Rusya, Kazakistan’daki ülke içi durumdan faydalanarak kendi çıkarları doğrultusunda ülkeye Kolektif Güvenlik Gücü kapsamında asker gönderdi. Amacı, Kazakistan’da Çin’in hamlelerini engellemek. Bu ikinci amacı. Kazakistan’ın Almaatı bölgesinde bir özerk yapı oluşturup, Özbekistan ve Tacikistan üzerinden yay çizerek Pakistan’a kadar inmek. Sonuçta Çin’in bölgeyle bağlantısını kesmek. ABD başta olmak üzere batı ülkelerinin Çin ile rekabetini gören Rusya, bölgede kendi hakimiyetini de kurmak istiyor böylece” dedi.
Rusya’nın kendi alanı olarak gördüğü bölgede kendi çıkarları doğrultusunda hesapları bulunduğunu ifade eden Karakuş, şunları söyledi: “ Rusya içinden geçtiğimiz süreçte hem batıya karşı bir mücadele veriyor, hem de özellikle Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bulunduğu bölgeyi özellikle Çin’e karşı kontrol altında tutmak istiyor. Kazakistan’da ortaya çıkan durum, cumhurbaşkanı Tokayev’in Kolektif Güvenlik Gücü’nden de yardım istemesiyle birlikte Rusya’ya fırsat açtı. Rusya hemen bu güvenlik gücü kapsamında bölgeye asker gönderdi. Böylece daha önce yapmak istediği Almaatı bölgesinden başlayarak Tacikistan, Özbekistan üzerinden Pakistan’a inip bölgeyi tamamen Çin’e karşı kuşatma projesini hayata geçirme açısından fırsat doğurunca, Rusya bu fırsatı kaçırmadı. Ardından ABD, NATO ve AB ülkeleri ile bu ay içinde yapacağı Ukrayna krizi görüşmesi öncesinde de batıya mesaj verdi. Batıya Ukrayna’dan elinizi çekmezseniz bu bölgede istediğimi yaparım diyerek masaya güçlü gitme hamlesini gerçekleştirdi.”
TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI DA ÇOK RAHATSIZ ETTİ
Çin’e karşı bölgeyi hakimiyet altına alma çabasının Rusya’nın devam ettiğini belirten karakuş, “ bu amaç doğrultusunda Kazakistan’a asker yolladılar. Böylelikle Kazakistan’ın Almaatı bölgesinden ki bu bölgede özerk bir yapı oluşturmak istedikleri de gizli bir şey değil. Çin’e karşı bölgeyi kontrol altına alacaklar. Bu noktada bir konudan daha rahatsızları açıkça ortaya çıktı. O da Türk devletleri Teşkilatı’nın kurulması. Türk devletleri Teşkilatı’nın kurulmasında öncü olan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in öncü olduğu bu girişimden ne kadar rahatsız olduklarını göstermiş oldu Ruslar. Türk Devletleri Teşkilatı’nın bölgede etkin olmasını istemedikleri de açıkça ortaya çıkmış durumda. Bana göre, Türkiye bunları dikkate alarak Rusya’ya yönelik politikalarını belirlemeli” diye konuştu.
ABD’nin Karabağ savaşı nedeniyle çıkmaza doğru giden Türkiye- Ermenistan ilişkilerini düzeltebilmek amacıyla Türkiye- Ermenistan sınırının açılması konusunda girişimlerinin olduğuna dikkat çeken Karakuş, “ Bu konuda da Rusya kendince bir hamle yapmış oldu. Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini ABD istiyor çünkü kendi çıkarları doğrultusunda bölgede hesapları var. Bunun da ilk hamlesini buradan yapacaktı. Burada da işler zora doğru gidiyor. Ermenistan’ın Kolektif Güç Teşkilatı’nın dönem başkanı olarak Kazakistan’a asker göndermesi, bunu da yüksek sesle belirtmesi Türkiye açısından ve yine Azerbaycan ve Türk dünyası açısından hoş bir görüntü değil. bu nedenle Kafkasya ve Orta Asya’daki güç dengeleri kapsamında Türkiye milli çıkarları doğrultusunda, başta Azerbaycan ve diğer Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin düşünerek politika belirlemeli bundan sonraki süreçte” ifadelerini kullandı. Ankara/ Fatih Erboz