İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, ekonomi yönetimi 'vergi' hamlelerine bir yenisini daha eklendi.
İŞLETMELER KONUM PAYLAŞMAK İÇİN BAKANLIKTAN İZİN ALACAK
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında Kanun değiştiriliyor. Bu değişiklikle, özel şirketler ve gerçek kişilerin, Türkiye'ye ait coğrafi verileri kullanabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan izin alması gerekecek.
İZİNSİZ KONUM PAYLAŞANA CEZA!
Konum paylaşanlar yıllık bin 750 TL ile 1 milyon 750 bin TL arasında izin bedeli ödeyecek. İzinsiz paylaşım yapanlara, bedelin 2 katı para cezası kesilecek. Yıllık gelir hedefi yaklaşık 30 milyar TL.
Dünya gazetesinden Ferit Parlak’ın haberine göre, yabancı şirketler için belirlenen izin ücreti daha yüksek olacak ve hesaplama, işletmenin finansal verilerine dayalı olarak yapılacak.
İzin başvurusu yapmayan işletmelere, izin bedelinin iki katı kadar idari para cezası uygulanacak. Ancak, ceza ödemek, izni almak zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak. Ayrıca, doğalgaz dağıtım lisansı olan şirketler coğrafi veri izni alma yükümlülüğünden muaf tutulacak.
YERLİ VE YABANCI ŞİRKETLERE YANSIMALARI
Yeni düzenleme, yabancı firmalar ile yerli işletmeler arasında eşitsizliğe yol açabileceği yönünde eleştiriler alıyor. Özellikle Google, Apple, Yandex gibi büyük yabancı firmaların, yerli firmalarla aynı izin ücretini ödeyecek olması, yerli şirketler için haksız rekabet yaratabileceği kaygısını doğuruyor. Ayrıca, verilerin toplama ve paylaşımı konusunda yerli şirketler daha sıkı denetim altına alınacak, yabancı şirketler içinse bu denetimlerin daha gevşek olacağına dair endişeler dile getiriliyor.
Bu düzenleme, coğrafi veri üretimi ve paylaşımının daha sistemli bir şekilde izlenmesini ve mükerrer veri üretiminin engellenmesini hedefliyor.
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
Yerli yazılım şirketi Başarsoft Başkanı Alim Küçükpehlivan, TBMM’de görüşmeleri devam eden torba teklifin küçük esnaf başta olmak üzere tüm işletmelere ek yük getireceğini bildirdi.
Sözcü'ye konuşan Küçükpehlivan, getirilmek istenen düzenlemenin dünyada bir örneğinin olmadığını hiçbir ülkede konum paylaştı diye işletmelerden lisans ücreti alınmadığını, ceza kesilmediğini söyledi. Google, Apple, Yandex gibi yabancı firmaların lisans bedelinin düşürüldüğünü belirten Küçükpehlivan, yerli firmalar için haksız rekabet sorunu oluşacağına işaret etti.