Duha suresinin anlamı nedir? Duha suresi hangi durumlarda okunur?

Kur'an-ı Kerim'in doksan üçüncü suresi olan Duha suresi, Mekke devrinde nazil olmuştur. İniş sırasına göre 11. suredir ve 11 ayetten oluşur. Birinci ayette geçen ve “kuşluk vakti” anlamına gelen Duha kelimesinden dolayı bu adı almıştır.

Kur’an-ı Kerim’in 93. suresidir ve 11 ayetten oluşur. Mekke döneminde inmiştir. Duha, kelime anlamı olarak “kuşluk vakti” demektir. Halk arasında “Vedduha Suresi” olarak da bilinir. Duha suresi okunuşu sık sık yapılır; çünkü bu surenin fazileti, faydaları ve yararları olduğuna inanılmaktadır. İslami kaynaklarda Vedduha suresi duası faziletleri, meali ve tefsiri ile ilgili önemli bilgiler bulunur. Duha suresi duası Arapça yazılışı, anlamı ve Türkçe okunuşu bilmeyenler, ezberlemek için öncelikle dinlemeli daha sonra gayret etmelidir.

Vedduha suresi olarak da anılır. Dini kaynaklarda, Duha suresi duası faziletleri, anlamı ve meali ile ilgili önemli bilgiler bulunur. Duha suresi okunuşu bilmek önem arz eder. Duha suresi okunuşu gün içerisinde sık sık yapılmalıdır; çünkü bu surenin fazileti, faydaları ve yararları olduğuna inanılır. Ezberlemek ve dinlemek isteyenler için Duha suresi anlamı (meali), Arapça yazılışı, Türkçe okunuşu, fazileti ve dinle seçeneği hakkında bilgiler haberimizde yer alıyor.

DUHA SURESİ OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

Vedduha
Velleyli iza seca
Ma vedde''ake rabbüke ve ma kala
Ve lel''ahıretü hayrün leke minel''ula
Ve lesevfe yu''tıyke rabbüke feterda
Elem yecidke yetiymen feava
Ve vecedeke dallen feheda
Ve vecedeke ''ailen feağna
Femmel yetiyme fela takher
Ve emmessaile fela tenher
Ve emma binı''meti rabbike fehaddis

DUHA SURESİ NUZÜL

Mushaftaki sıralamada doksan üçüncü, iniş sırasına göre on birinci sûredir. Fecr sûresinden sonra, İnşirâh sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Rivayete göre Fecr sûresinin inişinden sonra öncekine nisbetle daha kısa bir süre vahiy kesilmiş, müşrikler bu olayı kullanarak Hz. Peygamber’e, “Herhalde rabbin sana darıldı ve seni terketti” demişlerdi. Bu sözlerden dolayı Hz. Peygamber’in duyduğu üzüntü üzerine bu sûre inmiştir (Taberî, XXX, 148).

Bizim iniş sıralamasında esas aldığımız bu rivayet dışında, Duhâ sûresinin iniş tarihine dair başka rivayetler de vardır: 1. İlk vahiyden (Alâk ve Müddessir sûrelerinin ilk âyetlerinden) sonra uzunca bir süre vahiy kesilmiş, tekrar başladığında ilk olarak Duhâ sûresi gelmiştir. 2. Necm sûresinde geçen “Cebrâil”i bütün azametiyle görme ve ona iyice yaklaşma” sonucu Hz. Peygamber’de oluşan heyecan ve sarsıntı yatışsın diye bir süre vahiy kesilmiş, sonra Duhâ sûresi gelmiştir (İbn Kesîr, VIII, 287-288, 445-446; Şevkânî, V, 378). Vahyin mâkul sebeplerle kesilip araya fâsılaların girmesi her seferinde muhaliflerin dedikodu yapmalarına vesile olmuş, Allah da bu sûreyi göndererek resulünü teselli etmiştir.

DUHA SURESİ KONUSU

Müşriklerin üzücü söz ve davranışlarına karşı bir teselli olmak üzere Hz. Peygamber’e, yüce Allah’ın himayesi sayesinde çocukluğundan itibaren nice güçlükleri aşarak bugünlere geldiği hatırlatılmakta ve kendisinin de yetime, yoksula iyi davranması emredilmektedir.

DUHA SURESİ NE ZAMAN OKUNMALI?

Duha (Vedduha) suresi, zaman ve mekân ayırt etmeksizin okunabilen sureler arasındadır. Kişi, sıkıntıya, derde ya da kedere düştüğü durumlarda Duha suresine başvurabilir.
Duha suresini her gün sabah namazından sonra okuyan kimse, her türlü kötülüklerden korunur.
Duha suresini okuyan kimsenin evinde geçimsizlik olmaz; bolluk ve bereket artar.
Ahirette Yüce Allah''ın şefaatine sığınmak isteyenler Duha suresini namazlarında da okumalıdır.
Oruç için niyetlenirken ve oruç açıldığı sırada da bu sure okunabilir.

Yaşam Haberleri