Son yıllarda yürütülen hatalı ekonomi politikalarından 'U' dönüşü yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni yönetim kadrosuyla birlikte ekonomide rasyonel politikalara yönelme mesajları vermeye devam ediyor.
Dolar kurunda yaşanan ani yükselişlerin önüne geçmek için 21 Aralık 2021'de hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden tasfiyenin yollarını açmaya başlayan Merkez Bankası, son olarak bu gece yayınlanan Resmi Gazete ile bankaların KKM hesaplarına yönelik zorunlu karşılılık oranını yüzde 15 seviyesinden yüzde 25'e yükseltti.
HEM KKM HEM DÖVİZ MEVDUATI AZALDI
Yapılan hamleler sonucunda Türkiye'de dolara endeksli varlıkların azaltılması amaçlanırken, TCMB'ye bir iyi haber de döviz tevdiat hesaplarından geldi. Türkiye içerisinde yer alan döviz tevdiat hesaplarında bulunan toplam döviz miktarında 579 milyon dolarlık bir azalış meydana geldi.
Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bugün yayınlanan ve 1-8 Eylül tarihlerini belirten verilere göre KKM hesaplarında da üç hafta üst üste düşüş yaşandığı aktarılırken, havuzda biriken toplam mevduat 3 trilyon 332 milyar 606 milyon liraya geriledi.
İlk aşamada 20 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 4 tebliğ kararı ile döviz operasyonuna başlayan TCMB, dün yapmış olduğu zorunlu karşılılık hamlesinin ardından gelecek hafta açıklayacağı faiz kararına hazırlanıyor.
MERKEZ BANKASI'NDAN SIKI PARA POLİTİKASI MESAJI
28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonominin dümenine geçen ve Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirilen Mehmet Şimşek'in talebi üzerine, TCMB Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan'ın geçtiğimiz ay yapmış olduğu enflasyon toplantısında gösterdiği sıkı para politikası duruşunun, bu toplantıda da devam etmesi ve faizlerin yeniden yükseltilmesi bekleniyor.
Türkiye'de çalışmalarını yürüten yerel ve uluslararası finans kuruluşlarının, toplantıda alınacak faiz kararına yönelik beklenti anketleri yayınlanırken, 24 katılımcının görüşleri sonucu ortaya çıkan tablo şu şekilde:
FARKLI TAHMİNLER PAYLAŞILDI
Finans kuruluşlarının 21 Eylül'de yapılacak PPK toplantısı sonrası oluşacak faiz beklentilerine yönelik tahminleri şu şekilde
21 Eylül toplantısında 250 baz puan artış ile faizlerin yüzde 27.5'a yükseltileceğini düşünen kuruluşlar
- Tacirler Yatırım
- InvestAZ
- Trive
- Global Menkul
PPK toplantısında 400 baz puan artış ile faizlerin yüzde 29.0'a yükseltileceğini düşünen kuruluşlar
- Rota Portföy
FAİZLERİN YÜZDE 30'A ÇIKARILACAĞINI DÜŞÜNEN KURUMLAR
Perşembe günü yapılacak toplantıda 500 baz puanlık faiz artırımı ile politika faizinin yüzde 30 seviyesine çıkarılacağını düşünen kuruluşlar
- JPMorgan
- Sagam Danışmanlık
- Pariterium Danışmanlık
- Galata Menkul
- Spinn Danışmanlık
- İnfo Yatırım
- Deniz Yatırım
- Morgan Stanley
- Ata Yatırım
- NCM Investment
- Marbaş Menkul
- OYAK Yatırım
- İş Yatırım
- Albaraka Türk
- İş Portföy
- Ahlatcı Yatırım
- Yatırım Finansman
- Gedik Yatırım
DOLAR KURUNDA SÜRPRİZ BİR ETKİ YARATMASI BEKLENMİYOR
Ağustos ayında yapılan toplantı sonrası açıklanan 750 baz puanlık faiz artışının, beklentilerin çok üzerinde olması nedeniyle ani bir kur şokuna neden olduğu ve dolar/TL paritesinin tek gün içerisinde yüzde 7 oranında değer kaybettiğine dikkat çeken uzmanlar, mevcut şartlarda piyasaların 500 baz puan artırım için fiyatlama yaptığını ve sürpriz bir karar çıkmaması halinde dolar kurunda herhangi bir dalgalanma beklemediklerini açıkladı.
24 katılımcının görüşlerine göre, ortak faiz beklentisi 29,58 olarak kayıtlara geçerken, en fazla tercih edilen faiz kararının 500 baz puanlık artırım olduğu netleşti.