Buzlu su içmenin sağlığa zararları!

Yaz aylarında sıcak havanın artışıyla birlikte serinlemek isteyenler buzlu suya sarılsa da bu iyi bir seçenek değildir. Buzlu su içmek serinlemek için iyi olsa da aynı zamanda ciddi zararları vardır. İşte buzlu suyun zararları…

Yaz aylarında geçen sıcak günlerde, ferahlamak için buzlu suya ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar ferahlamaya yardımcı olsa da aynı zamanda ciddi zararları da vardır. Buzlu suyun zararları...

SOLUK BORUSUNDA KAPANMA

Baştan aşağı boşaltılan bir kova buzlu suya vücudun gösterdiği refleks ölümcül olabilir. Öncelikle de havayolu koruma refleksi devreye girer. Buzlu su kafayla temas ettikten sonra soluk borusunda kapanma ve geçici solunum durması gelişir. Temasın devamı halinde bu refleks, daha uzun süreli bir hal alır ve gelişecek hipotermi sonrası ciddi sağlık sorunları gelişebilir.

TANSİYON DÜŞEBİLİR

Buzlu suyla temas sonrası nabızda ve tansiyonda düşme, mide bulantısı ve kusmayla birlikte baygınlık gelişebilir. ‘Vagal refleks’ denilen bir refleks devreye girer. Özellikle kalp damar hastalığı bulunanlarda ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir.

RİTİM BOZUKLUĞU GELİŞİR

Buzlu suyla temas sonrası kalbin ileti yolundaki QT mesafesi uzar ve ölümcül ritim bozuklukları tetiklenebilir.

KALP KRİZİNE NEDEN OLUR

Oluşacak geçici adrenalin salınımına bağlı nabız düzensizliği, ritim bozuklukları, tansiyonda yükselme gelişebilir. Özellikle risk altında bulunan kişilerde kalp krizi tetiklenebilir. Zira aşırı sıcaklarda vücut ısısı ile suyun dondurucu ısısı arasında önemli derecede fark olduğunda, vücudun ısı dengesi aniden bozulur ve kalp krizi meydana gelebilir.

KUAFÖRLERDE SAÇ YIKATIRKEN DİKKAT

Buzlu su dolu kova kuaförlerde de görülür. Saçlar bazı kuaförler tarafından soğuk suyla yıkanır. Ancak bu, nefes darlığına yol açabilir. Nefes darlığı ve bunaltının temelinde de yukarıda sayılan mekanizmalar rol oynar. Özellikle de bu yönde hassasiyeti olan kişiler dikkat etmeli. Hele de alkol kullanıldıysa kalp krizi ve ciddi ritim bozukluklarını daha hızlı tetikleyebilir.

Sağlık Haberleri