Bu şehirde aylık 35 bin liraya eleman aranıyor: Kalacak yer de veriyorlar

Depremden etkilenen binaların onarım çalışmaları hız kesmeden sürdürülüyor. Hasar gören binaların yeniden düzeltilmesi amacıyla gerçekleştirilen işlemler, Hatay bölgesinde devam etmektedir. Ancak bu süreçte, günlük ücreti bin 500 TL olan inşaat ustalarının bulunamıyor olması sorunu yaşanıyor.

İrem GÜL/ Günboyu

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından, etkilenen 11 kent neredeyse yıkıldı.

Enkaz kaldırma ve hasar görmüş binaları yıkma çalışmaları hızla sürdürülüyor, aynı zamanda deprem konutları da inşa ediliyor.

Ancak bu aşamada, bu süreci yürütecek işçilere olan ihtiyaç belirgin hale geliyor.

Depremin yol açtığı hasarlar onarılmaya devam ediyor

Hatay, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında büyük zarar gördü. Eğitim döneminin yaklaşmasıyla birlikte, bölgeden ayrılan depremzedeler geri dönmeye başladı.

Halkın geri dönmesiyle birlikte, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremde zarar gören evlerin onarım çalışmalarına da başlandı.

Depremin ardından inşaat ustalarının yevmiyesi 500 TL'ye ulaşıyor

Depremin etkisiyle iş göçünün yoğunlaştığı Antakya'da, inşaat ustalarının günlük yevmiyesi 500 TL seviyelerine kadar çıktı.

Diyarbakır, Bingöl, Adana, Gaziantep gibi Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen ustalar, bu kentte çalışmaya başladı. Ancak hala usta bulma konusunda sıkıntılar yaşanıyor.

"İşçi bulamıyoruz, usta bulamıyoruz"

İnşaat ustası Hikmet Karaköse, deprem bölgesindeki iş yoğunluğuna dikkat çekerek, “Bingöl’den deprem bölgesi olan Hatay’a çalışmaya geldik. Burada büyük sıkıntılar var; işçi bulamıyoruz, usta bulamıyoruz. Deprem bölgesinde hayli bir iş yoğunluğu var ama usta bulamıyoruz. Şu anda bin 500 TL usta yevmiyesi, bin-bin 200 TL arası işçi yevmiyesidir.” dedi.

"Hatay’da aşırı bir iş yoğunluğu var"

Müteahhit Mehmet Erdoğan, deprem sonrası yaşanan iş göçüyle birlikte usta bulmakta güçlük çekildiğini ifade ederek, “Şu an orta ve az hasarlı binalarda tadilat başladı. İnsanlar, az hasarlı evlerini tadilat yapıp tekrar oturmaya çalışıyor. Şu an Hatay’da aşırı bir iş yoğunluğu var. Hatay’daki iş gücünün dışarıya gitmesi de Antakya’da usta ve yardımcı eleman ihtiyacını ortaya çıkardı. O yüzden aşırı bir yoğunluk var, yeteri kadar ekip yok. Şu an Antakya’da 1 bin 500 TL ve üstü. Bu paraya yeteri kadar eleman bulamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler

Devletten destek alanlar dikkat: Beklenen ödeme hesaplara yatmaya başladı

Ekonomi Haberleri