Borcu olan vatandaşlar dikkat! 1 Ocak'ta sona eriyor

Genel Sağlık Sigortası borcu olan yurttaşlar, 1 Ocak’tan itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Gelir testi yaptırmayanlara tebligat gönderilmeye başlandı.

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, sosyal güvencesi olmayan Türk vatandaşlarının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 'yeşil kart' uygulaması yerine Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi uygulanmaya başlandı.

Türkiye'de GSS kapsamında 9 milyondan fazla kişi bulunuyor ve bu bireyler, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında prim ödemekle yükümlü. 2024 yılı için bu prim tutarı 600 lira olarak belirlenmişken, ödeme gücü olmayanlar, gerekli testlerin yapılmasının ardından ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

GSS borcu olan vatandaşlar için yeni bir düzenleme yapılabileceği yönünde gelişmeler yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir testi yaptırmayan ve prim borcu bulunan vatandaşlara tebligat göndermeye başladı. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, hükümet ve AKP kanadında bu borçların ertelenmesi konusunda görüşmeler sürüyor.

MECLİS GÜNDEMİNE GELECEK

Meclis gündemine gelecek 'torba yasa' tekliflerinden birinde GSS borcu olanlar için düzenleme yapılması bekleniyor. Alternatif olarak, Cumhurbaşkanı Kararı ile GSS borcu bulunanların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresinin uzatılması da gündemde. Geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanı Kararı ile prim borcu olan vatandaşların kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alabilme süresi 31 Aralık 2024’e kadar uzatılmıştı. Bu yeni düzenlemeler, sağlık hizmetlerine erişim konusunda önemli bir kolaylık sağlayabilir.

Gündem Haberleri