BM 2024 yılı küresel ekonomik büyüme tahminini güncelledi

Birleşmiş Milletler (BM), küresel ekonomik görünümün kısa vadeli olarak iyimser bir yönde ilerlediğini belirterek, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye yükselttiğini duyurdu.

BM, ocak ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporunun yıl ortası güncellemesini paylaştı.

Raporda, küresel ekonomik beklentilerin ocak ayından bu yana iyileştiği ve büyük ekonomilerin ciddi bir gerilemeden kaçındığı, işsizliği artırmadan enflasyonu düşürdüğü vurgulandı.

Ancak, raporda, görünümün yalnızca temkinli bir iyimserlik içerisinde olduğu belirtilerek, "Uzun süreli yüksek faiz oranları, borç sürdürülebilirliği zorlukları, devam eden jeopolitik gerilimler ve giderek artan iklim riskleri, özellikle en az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada devletleri için uzun yıllardır devam eden kalkınma kazanımlarını tehdit ederek büyümenin önünde zorluklar oluşturmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

- 2024 küresel büyüme tahmini 0,3 puan artırıldı

Raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,7 oranında büyümesinin beklendiği belirtilerek, bu rakamın ocak ayındaki tahminden 0,3 puan daha yüksek olduğu bildirildi.

Dünya ekonomisinde öngörülen büyümenin gelecek yıl için ise 0,1 puanlık bir artışla yüzde 2,8'e çıkarıldığı ifade edilen raporda, bu revizyonların başta ABD olmak üzere Brezilya, Hindistan ve Rusya'daki daha olumlu görünümü yansıttığı kaydedildi.

ABD'ye dair büyüme beklentisinin 2024 için 0,9 puanlık bir artışla yüzde 2,3'e yükseltildiği belirtilirken, Çin'e ilişkin görünümde ise hafif bir artış yaşandığı ve bu yıl ülkedeki büyümenin yüzde 4,8 olacağı öngörüldü.

Afrika'nın ekonomik görünümünde ise son yayınlanan rapora göre bir kötüleşme yaşandığı, 2024 için beklenen büyümenin 0,2 puanlık bir azalışla yüzde 3,3'e gerilediği belirtildi.

Raporda, Türkiye'de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3,2 olması beklendiği kaydedildi. İç talebin zayıflaması ve ithalatın azalması nedeniyle Türkiye'nin cari açığının daraldığı ifade edildi.

BM raporunda, gelecek yıllarda küresel büyümenin, 2010-2019 dönemindeki ortalama olan yüzde 3,2'lik büyüme seviyesinin altında kalması bekleniyor.

- Gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zorluklar vurgulandı

Uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüş ve çoğu merkez bankasının benimsediği sıkı parasal politikaların küresel ekonomiyi enflasyonla mücadele yönünde harekete geçirdiğine dikkat çekilen raporda, buna rağmen bazı gelişmekte olan ekonomilerin hala yüksek enflasyonla mücadele ettiği belirtildi.

Raporda, gelişmekte olan ekonomilerin çoğunun yüksek borçlanma maliyetleri, kalıcı döviz kuru baskıları ve kalıcı siyasi istikrarsızlık gibi zorluklarla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Gelişmekte olan ekonomilerdeki istihdam durumunun,

Ekonomi Haberleri