Dünyanın en pahalı baharatı olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan safran, birçok alanda kullanılır; kanserden astıma, cilt güzelliğinden hormon bozukluğuna birçok soruna çare bulurken, mevsim normallerinin üzerinde veya altında seyreden sıcaklıklar nedeniyle geç çiçek açıp hasat mevsimi de gecikir.
Bir kilosu araba parasına eş değer: Dünyanın en pahalı baharatı
Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen ve Dünya Miras Listesi'nde önemli bir yere sahip safran, gecikmeli bir dönemde çiçek açtı ve yüksek verim sağladı.
3 bin 500 yıllık tarihi geçmişiyle safran, 250 bin lira civarında kilosuyla oldukça pahalı bir baharat olarak bilinir ve Bizans döneminden itibaren Batı Anadolu'da ticareti yapılmış, Osmanlı döneminde de büyük önem taşımıştır. Ağustos ayında ekimi gerçekleştirilen bu bitki, boyu 15-30 santimetre uzunluğa ulaştığında kasım aylarında toplanır; ancak kurak hava nedeniyle bu yıl 20 gün gecikmeli çiçek açmıştır. Safran, kanserden öksürüğe, astımdan cilt sorunlarına, bağışıklık sisteminden hormon bozukluklarına kadar birçok hastalığa iyi geldiği bilinir ve dünyada "mutluluk iksiri" olarak da anılır, çünkü serotoninin salgılanmasını teşvik eder ve ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilir.
Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu demek oluyor ki işte artık 20’sine doğru başladıysa çiçeklenme Kasım'ın 15’ine kadar sürecek. Güzel dolu dolu bir safran dönemimiz olacak” dedi.
Safran Festivali’nin kente çok büyük katkısı olduğunu ifade eden Ergüder, “Yani safran aldığı coğrafi işaretle hele bu seneki Avrupa işaretinden sonra gerçekten aslında bu kadar yoğun geçmeyen bir dönemi şu anda şehirde yüzde 100’e varan doluluğa getirmemizi sağladı. Biz biraz önce toplantıda da bahsettim. Geçen sene gelen bir sunucumuz için bile bir odayı bulmakta güçlük çektik. Bu da bizim safranla ilgili festivali yaparken ki baştaki hedefimizle ilgili doğru noktaya ulaştığımızı gösteriyor” diye konuştu.
İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, çiçeklenmenin artacağını aktararak, “Artık yüzlerce, binlerce çiçeği önümüzdeki günlerde tarlalarda görebileceğiz. Tamamen bu arz talep işi. Safrana talep çok var. Yani ürüne talep var. Muhtemelen yeni ürünün gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz” dedi.