Bel soğukluğu nedir?

Cinsel yolla bulaşan bir tür enfeksiyon durumudur. Erkeklerde daha sık görülen bu durum kadınlarda da görülür. Erkeklerden kadınlara bulaşması daha kolaydır. Bel soğukluğu nedir? Belirtileri nelerdir?

Bu bakteri insandan insana direkt temas yoluyla bulaşır. Bel soğukluğu belirti göstermez ve vücudun birçok bölgesini etkiler. Bel soğukluğu nedir? Bel soğukluğu belirtileri nasıl anlaşılır?

Bel soğukluğu nedir?

Gonore ya da sık bilinen adıyla bel soğukluğu,   Neisserria gonorrhoeae isimli bir bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Hem kadın hem de erkeklerle görülmekle birlikte erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Erkekten kadına bulaşması daha kolaydır, özellikle genç kadın ve erkeklerde görülmektedir.  Belsoğukluğu, hem erkek hem de kadınları etkileyen, cinsel yolla bulaşan Neisseria gonore adı verilen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Çoğunlukla üretra, rektum veya boğazda enfeksiyona neden olur. Kadınlarda rahim ağzında ve tüplerde de enfeksiyona neden olabilir.

Bel soğukluğu belirtileri nelerdir?

Bel soğukluğuna neden olan bakterinin neme ihtiyacı vardır haliyle kuru ortamda yaşayamaz. Genellikle bel soğukluğu enfeksiyonu hiçbir belirti vermez. Bununla birlikte semptomlar vücuttaki birçok bölgeyi etkileyebilir, ancak genellikle genital bölgede görülür.

Belsoğukluğu ayrıca vücudun şu kısımlarını da etkileyebilir:

Rektum: Belirtiler ve semptomlar arasında anal kaşıntı, rektumdan irin benzeri akıntı, tuvalet kağıdında parlak kırmızı kan lekeleri ve tuvalet yapmada zorlanma yer alır.

Gözler: Gözlerinizi etkileyen belsoğukluğu, göz ağrısına, ışığa duyarlılığa ve bir veya iki gözde irin benzeri akıntıya neden olabilir.

Boğaz: Boğaz enfeksiyonunun belirti ve semptomları boğaz ağrısı ve boyunda şişmiş lenf düğümlerini içerebilir.

Eklemler: Bir veya daha fazla eklem bakteri (septik artrit) ile enfekte olursa, etkilenen eklemler özellikle hareket sırasında sıcak, kırmızı, şiş ve aşırı derecede ağrılı olabilir.

Erkeklerde bel soğukluğu belirtileri

İdrar yaparken yanma hissi, ağrı, idrar yapılan kanaldan sarı veya yeşil renkte akıntı, penis ucunda kızarıklık, testislerde ağrı ya da şişlik gibi şikayetlere neden olur.

Kadınlarda bel soğukluğu belirtileri

İdrar yaparken yanma, ağrı, vanial akıntı, genital alanda kaşıntı, vajinal kanama, cinsel ilişki sonrasında ya da adet dönemi dışında olan kanama, cinsel ilişki esnasında ağrı, yanma, karın ağrısı.

Bel soğukluğunun nedenleri nelerdir?

Bel soğukluğu cinsel temasta anal, oral veya vajinal seks ile semen ve vajinal sıvılar yoluyla bulaşmaktadır. Bel soğukluğunun bulaşması için meni boşalmasının olmasına gerek yoktur. Bazı doğumlarda, doğum sırasında bebeğe bile bulaşabilir. Bel soğukluğu cinsel ilişki dışında seks oyuncaklarıyla da bulaşabilmektedir.

Cinsel olarak aktif, 25 yaşın altındaki kadınlar ve erkeklerle seks yapan erkeklerde bel soğukluğuna yakalanma riski daha yüksektir.

Riski artırabilecek diğer faktörler şunlardır;

Yeni bir seks partneri

Başka partnerleri olan bir seks partneri

Birden fazla seks partnerine sahip olmak

Bel soğukluğu veya cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyon geçirmiş olmak

Bel soğukluğunda tanı nasıl konulur?

Erkeklerde idrar kanalından, kadınlarda rahim ağzından, rektum ve boğazdan örnek alınan örneklerin mikroskop altında incelenmesi ve kültürünün yapılması ile tanı koyulur.

Bel soğukluğu olup olmadığını belirlemek için sürüntü örneğini analizi yapılır.

Örnekler şu şekilde toplanabilir:

İdrar tahlili: Bu, üretranızdaki bakterileri tanımlamaya yardımcı olabilir.

Etkilenen bölgelerden alınan sürüntü örneği incelemesi: Boğaz, üretra, vajina veya rektumdan pamuklu çubuk yardımıyla alınan örnekler laboratuvarda incelenir.

Bel soğukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Bel soğukluğu, bakteriler yoluyla oluştuğu için antibiyotikler ile tedavi edilir. Antibiyotik iğne ya da hap şeklinde alınabilir ve mutlaka doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Mutlaka eş tedavisi uygulanmalıdır.

Tedavi edilmeyen belsoğukluğu, daha ciddi sorunlara neden olabilir;

Kadınlarda kısırlık:

Belsoğukluğu rahim ve fallop tüplerine yayılarak pelvik inflamatuar hastalığa (PID) neden olabilir. PID, tüplerin yaralanmasına, gebelik komplikasyonları riskinin artmasına ve kısırlığa neden olabilir. PID acil tedavi gerektirir.

Erkeklerde kısırlık:

Belsoğukluğu, testislerin sperm kanallarının bulunduğu arka kısmında küçük, kıvrımlı bir tüpün (epididim) iltihaplanmasına (epididimit) neden olabilir. Tedavi edilmeyen epididimit kısırlığa neden olabilir.

Eklemlere ve vücudun diğer bölgelerine yayılan enfeksiyon:

Belsoğukluğuna neden olan bakteri kan dolaşımına yayılabilir ve eklemler dahil vücudun diğer kısımlarına bulaşabilir. Ateş, kızarıklık, cilt yaraları, eklem ağrısı, şişme ve sertlik olası sonuçlardır.

HIV / AIDS riskinde artış: Bel soğukluğuna sahip olmak, kişileri AIDS''e yol açan virüs olan insan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonuna karşı daha duyarlı hale getirir. Hem belsoğukluğu hem de HIV''i olan kişiler, her iki hastalığı da eşlerine daha kolay geçirebilirler.

 

 

Sağlık Haberleri