Bel ağrılarının sürekli yaşanması bazı rahatsızlıkların önceden sinyalini verebilir. Bu rahatsızlıklar ve hangi sebeplerden dolayı kaynaklandığı çok iyi bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Bel ağrılarının beden gücüne dayalı çalışan kişilerde görülme sıklığı daha fazla olmaktadır.
Bel Ağrısı Nedenleri
Bel ağrılarının birçok sebebi olabilir. Günlük hayatımızın içerisinde yaşadığımız bel ağrılarının sebebinin bel fıtığı olduğunu düşünebiliriz. Fakat bu durum karşısında ilk olarak doktorumuza danışmamız en doğru karar olacaktır. Oluşan bel ağrılarının birçok nedene dayalı sebepleri bulunabilir. Bel ağrıları genellikle uzun süreli dinlenmeler sonucunda geçebilir. Günümüzde bel ağrılarının görülme durumu %85 oranındadır. Bel ağrılarının oluşma sebepleri arasında aşırı kilo alımı, gebelik, uzun süre ayakta durulması, yüksek topuklu ayakkabı tercih edilmesi, uzun zaman boyunca araç kullanılması, ağır yük taşınması yer almaktadır.
Bel Ağrısı Hangi Yaş Gruplarında Görülür?
Bel ağrıları en çok 35 – 45 yaş aralıklarında sıklıkla görülür. Bu yaş aralıklarında erkeklerin ve kadınların eşit seviyede ağrı oluşumu görülmektedir. Genellikle 55 ve 60 yaş üstü olan kişilerde bel ağrılarının sıklığı daha da fazla olmaktadır kişilerin yaş durumlarına göre
Bel Ağrısında Sebeplerinin Tespit Edilmesi
Genellikle bel ağrılarının sebepleri olabilecek nedenleri arasında,
Doğumdan kaynaklı,
Omurga rahatsızlıkları,
Belin zorlanılması durumları,
Bel ve omurgaların kireçlenmelere bağlı olarak,
Tüberküloz gibi hastalıklar omurgalıları etkilemesi
Kemiklerin yumuşaması sonucu
Kanser hastalıklarından kaynaklı mide karaciğer böbrek gibi organların bel kısımlarında toplanması
Başarısız geçen bel ameliyatları sonucu oluşan sorunlar en çok bel ağrılarının oluşumunda olabilecek sebepler arasında diyebiliriz.
Bel Ağrısı Ve Bel Fıtığı Arasındaki Farklar
Hastanın her yaşadığı ağrıyı bel fıtığı hastalığı olduğunu yormak yanlış olur. Genellikle bel ağrılarının sadece %5 kısmı bel fıtığı olarak ayrılmaktadır. Bel fıtığı rahatsızlıklarında oluşan ağrının yavaş yavaş oluşması, yaygın batıcı hareketleri ile artan dinlenilme sonucu azalan sinir köklerinin anatomik dağılımını uygun olan bacaklarda da daha hissedilen ağrı türleri arasındadır. Bel fıtığı ağrılarında, yapılan bazı hareketlerin tetikleyici etkisi vardır. Öne veya arkaya eğilme sonrası durumlarda başlayabilir. Küçük çaplı bir hareket durumunda da bel fıtığı ağrısını tetikleyebilir. Bu hastalığı olan kişilerin uzun süre masa başında oturması, uzun süre ayakta kalması ve araç kullanılması gibi durumlar bel fıtığı ağırlığının artmasına daha da sebebiyet verir.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Sürekli olarak tekrar edilen bel ağrıları var ise mutlaka o kişinin uzman bir doktor ile görüşmesi gerekir. Bel ağrılarının oluşmaması için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Uzun süre aynı pozisyonda kalınmaması gerekir. Oturma veya ayakta kalma süreleri, 45dakikadan fazla olmaması lazım kısa kısa molalar verilerek tekrardan çalışmaya devam edilebilir. Masaüstü çalışanlarının bel kısımlarını desteklemeleri gerekmektedir. Bel ağrılarının oluşmaması açısından bel kavisi bir yastık ile desteklenebilir. Yere eğilerek yapılması gereken işler var ise direkt eğilerek değil de çömelerek o işin yapılması daha sağlıklı olur. Normal şartlarda kişinin yatakta uyuması gereken zamanlarda yan tarafa dönerek ve destek alarak yatılması daha iyi olur. Aynı şekilde yataktan uyanıldığında, da yan tarafa dönerek kalkılabilir. Bunlar haricinde gün içerisinde terli iken terin vücutta terin soğumaması gerekir. O nedenle kıyafetlerin biran önce değiştirilmesi gerekiyor. Eğer dikkat edilmezse bel ağrılarının oluşmasına neden olur. Klima bulunan ortamlarda gelen hava akımları karşısında direkt uzun süre kalınmaması gerekir. Eğer dikkat edilmez ise bel ve omurga sağlığını da olumsuz yönde etkiler.
Bel Ağrısı Tedavileri
Bel ağrılarının öncelikle hangi sebepler oluşabilecek nedenlerin düşünülmesi lazım kişinin yaş ve birçok faktörler de göz önünde bulundurması gerekir. Bel ağrılarının tedavilerinde uzman bir doktor gözetimi altında ağrı kesici ilaçlar, kas gevşeticiler kullanılabilir. Eğer gerekiyorsa fizik tedavi seçenekleri de tercih edilebilir. Ağrı bantları, masajlar, lokal enjeksiyonlar bile egzersizler yardımıyla da bel ağrılarını tedavilerinde çok etkili olmaktadır.
Bel Ağrısına İyi Gelebilecek Egzersizler
Bel ağrılarını azaltmak için uzman kontrolünde egzersizler yapılabilir. Yapılan egzersizler bel ağrılarının hafifletilmesinde olanak sağlar ve ağırlığın oluşmasını engeller. Normal pozisyonda sırtüstü yatılması gerekmektedir. Daha sonrasında baş kısım öne doğru kaldırılır. Her iki ayak kişi kendisine doğru çekilmesi gerekir. Beşe kadar bu şekilde sayılması lazım. Daha sonrasında rahat pozisyona gelerek aynı hareketin tekrardan yapılması gerekiyor. Bu şekilde bel ağrılarının tedavi aşamasında vücut eklemlerinin daha da rahatlamasına yardımcı olur. Bu tür hareketler günde 2 kez yapılabilir.