Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 18 silah arkadaşıyla, 19 Mayıs 1919'da İstanbul'dan Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru'nun replikası olan Bandırma Müze Gemisi'ni, her yıl on binlerce kişi ziyaret ediyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda olan, Milli Mücadele ruhunu yaşamak isteyenlerin ilgisini çeken Bandırma Müzesi Gemisi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ziyaretçi akınına uğradı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü coşkusunu yaşayan yaklaşık 5 bin kişi, 29 Ekim'de Bandırma Müze Gemisi'ni ziyaret etti. 2001'de yapılan ve 18 Mayıs 2003'te de müze olarak hizmete giren Bandırma Müze Gemisi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi'ni 2023 yılında bugün itibarıyla yaklaşık 350 bin kişi ziyaret etti. Müze 2021 yılında 42 bin 72'si öğrenci 174 bin 735 kişiyi, 2022'de ise 63 bin 566'sı öğrenci 259 bin 107 kişiyi ağırladı.
KURTULUŞ SAVAŞI'NIN SİMGELERİNDEN
Samsun'a gelen herkesin ilk olarak görmesi gereken yerlerden birinin Bandırma Müze Gemisi olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Bandırma Müze Gemisi kentimiz ve ülkemiz için simge noktalardan birisi. Çok önemli bir müze. Kurtuluş Savaşı'nın başlamasında Bandırma Vapuru'nun önemli bir rolü bulunuyor. Bandırma Vapuru, bundan 104 yıl önce İstanbul'dan Samsun'a getirdiği Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bir ülkenin tarihini değiştirdi. Bandırma Vapuru ile birlikte Samsun'a gelen Atatürk ve silah arkadaşları kurtuluş mücadelesinin ilk ateşini burada yaktı. Bu gururu taşıyan Samsun'da 100'üncü yıl coşkusunu çok daha heyecanlı bir şekilde yaşıyoruz. 100'üncü yıl heyecanını doyasıya yaşadığımız bu günlerde tüm vatandaşlarımızı Milli Mücadele ruhunu hissetmek için müzemizi ziyaret etmeye davet ediyorum" dedi.