Bakanlık resmen duyurdu! Araç satışında yeni dönem başladı

İkinci el araç satışında yeni bir dönem resmen başladı. Ticaret Bakanlığı’nın motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmeliği, Cumhurbaşkanı'nın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Artık ikinci el araç satışı yapan işletmeler için ilan verirken uyulması gereken kurallar değişti.

Araç piyasasında yeni bir dönem başladı. Gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetlerini, bu ticaretle uğraşanların yükümlülüklerini, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaliyle ilgili usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan yönetmelik, Bilgi Sistemi ve Ödeme Sisteminin kurulması, işletilmesi, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında ödeme sisteminin gerçek ve tüzel kişiler tarafından kullanılması, ekspertiz raporlarının düzenlenmesi gibi konuların yanı sıra motorlu kara taşıtı ihale, ilan ve ön değerleme süreçlerine ilişkin ilke ve kuralları, toplu iş yerleri ve taşıt pazarlarında aranan şartları ve ilgili Bakanlık, yetkili idareler ile diğer kurum ve kuruluşların motorlu kara taşıtı ticaretindeki görev ve sorumluluklarını da kapsıyor.

İLANLARDA YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU

İkinci el araç satışı yaparken işletmelerin ilan vermede dikkat etmeleri gereken kurallar şu şekilde:

  • Yetki belgesi numarası, işletme adı veya unvanı ve 20. maddenin ikinci fıkrasında belirtilen diğer bilgilerin güncel bir şekilde ilanda yer alması gerekmektedir.
  • Üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelerden kaçınılmalıdır.
  • İkinci el aracın satılması, taşıt teslim belgesi süresinin bitmesi veya ilan verme yetkisinin sona ermesi durumunda ilan derhal sonlandırılmalıdır.

İLAN SİTELERİ YETKİ BELGESİ KONTROLÜ YAPACAK

İlan platformlarının uyması gereken kurallar ise şu şekilde:

  • Platformlar, işletmelerin üyelik veya kayıt işlemlerinden önce Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapmalı ve yetki belgesi olmayan işletmelerin üyeliğine izin vermemelidir.
  • Gerçek kişilerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ile telefon numarası; tüzel kişilerin ise unvanı ve telefon numarası üyelik veya ilan yayımlanmadan önce doğrulanmalıdır. Bu bilgilerin doğruluğu her takvim yılında en az bir kez kontrol edilmeli, güncellenmeli ve beş yıl süreyle saklanmalıdır.
  • İlan veren kişilerin ad soyad bilgileri, tam ad ve soyadı veya baş harfleri ile işletme adı veya tüzel kişilerin unvanı ilanda gösterilmelidir.
  • İlanda belirtilen aracın ilan veren kişiye veya ilan verenin birinci ve ikinci derece yakınlarına veya eşine ait olduğu ya da ilan veren kişinin bu taşıt için yetkilendirildiği, Bakanlığın elektronik sistemleri üzerinden doğrulanmalıdır.
  • İlanlarla ilgili talep ve şikayetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon yoluyla iletilebilmesi için müşteri hizmetleri imkanı sunulmalıdır. Bu taleplerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve sonuçlandırılması sağlanmalıdır.
  • Piyasa yapısını bozabilecek veya tüketiciyi yanıltabilecek ilanları önlemeye yönelik tedbirler alınmalıdır.

TİCARET BAKANLIĞI YENİ KURALLARI ANLATTI

Ticaret Bakanlığı, Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretiyle ilgili getirilen yeni kurallar hakkında açıklama yaptı ve detayları kamuoyuyla paylaştı.

İşte Bakanlığın yaptığı o açıklama:

Ekonomi Haberleri