Bakan Nebati duyurdu: Mücbir sebepten kimler yararlanacak?

Bakan Nebati, deprem bölgesinde 31 Temmuz 2023'e kadar mücbir sebep hali ilan ettiklerini hatırlatarak, mükelleflerin 6 Şubat-31 Temmuz döneminde yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülüklerini deprem tarihi itibarıyla ertelediklerini söyledi.

Halen uygulaması devam eden 7256 ve 7326 sayılı yapılandırma kanunları kapsamında bu yılın mart, mayıs ve temmuz aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme sürelerinin Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihlerine uzatılması hususunda da gerekli hazırlıkları yaptıklarını vurgulayan Hazine Maliye Bakanı Nureddin Nebati, şunları kaydetti:

BAĞIŞLAR VERGİDEN İNDİRİLECEK

"Bütün bunların yanı sıra vatandaşlarımızın AFAD''ın başlattığı yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapacağı ayni ve nakdi bağışların tamamının vergiden indirilmesini sağlıyoruz. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza yönelik desteklerimizi artıracağız ve kredilerde ilave kolaylıklar sağlayacağız. Millet olarak böylesi zorlu günlerin nicesine birlikte göğüs gerdik. Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde bu günleri de inşallah en kısa sürede geride bırakacağız. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah''tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar ve milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum."

MÜCBİR SEBEP NEDİR?

''Mücbir sebep'' kavramı hukukun temel kavramlarından birisidir ve hukukun hemen hemen bütün dallarında uygulaması görülmektedir. ''Mücbir sebep'' hukukta, bir sorumluluğun yerine getirilmesini veya bir hakkın veya hukuksal imkânın veya kanuni bir avantajın kullanılmasını veya talep edilmesini, kısmen veya tamamen, geçici veya daimi surette engelleyen, bu niteliği dolayısıyla sorumluluğu kaldıran veya yerine getirilmesini, süresini ve vadesini geciktiren veya sorumluluğun niteliğini değiştiren, bir hakkın veya hukuksal imkânın veya kanuni bir avantajın kullanılmasına ilişkin sürelerin yeniden tanınmasını, sürelerin uzatılmasını veya eski hale iade edilmesini gerekli ve zorunlu kılan, kişinin önceden beklemediği, öngöremeyeceği ve tahmin edemeyeceği, beklese ve tahmin etse bile, kişilerin alabilecekleri her türlü tedbirlere rağmen meydana gelmesini engelleyemeyeceği, kişilerin tedbir alma ve ihmalde bulunmama yükümlülüklerini aşan nitelikte ve ağırlıkta olan, dıştan (kişinin işletmesi dışından) gelen, olağanüstü, olağan dışı ve mutad ve devamlı olanın dışında gerçekleşen nitelikte bir olay, olgu veya durumdur. Bu engel, doğal afetler (deprem, sel, seylan, kasırga vb.)[2], sosyal patlamalar (büyük çaplı isyan çıkması, genel grev vb.), hastalıklar, mevzuatla getirilen yasaklamalar ve engellemeler, ablukalar, ambargolar, kişilerin özel mal varlığına büyük çaplı ve tamamen el koymalar, büyük ekonomik krizler, kazalar, hırsızlıklar, yangınlar gibi sayısız türde ve çok değişik şekillerde ortaya çıkabilmektedir.

BANKA KREDİ VE BORÇLARI ERTELENECEK Mİ?

Mücbir sebep nedeniyle bankalardan alınan kredi ve kredi kartı ödemelerinde de öteleme imkanı tanınacak. Bunun dışında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankalara deprem bölgesindeki vatandaşlara kredi ve avans hesap vermede kolaylık sağlanması, ayrıca verilecek kredilerde uygulanacak vadelerde BDDK sınırlamalarına maruz kalmayacaklarını açıkladı. 

Bankalar, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlara arzu ettikleri vadede kredi verebilecek ve borçlarını 6 ay süreyle erteleyebilecek. 

MÜCBİR SEBEPTEN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Deprem bölgesinde ikamet eden, burada çalışan ya da burada yaşayan kişiler ile ticaret yapan, aile bireyleri ya da bakmakla yükümlü olduğu kişiler deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar mücbir sebepten yararlanabilecek. 

İlgili Haberler

Selçuk Geçer sadece 8 gün sonra görülecek dolar kurunu açıkladı: Her şey birkaç gün içinde olacak
BDDK'dan kredi kartı limitlerinde artış kararı!
Deprem bölgesinde AKP'li eski vekilden utandıran görüntüler! İmamoğlu'na böyle saldırdı

Ekonomi Haberleri