Bakan Ersoy: 4 yılda çalışmaların yüzde 80'ini tamamlayacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Geleceğe Miras Projesi kapsamında Kissebükü’nü büyük ölçüde canlandıracağız. Dört yıl içinde antik kentin %80'inde kazı ve restorasyon çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz. Bu amaçla toplam 800 milyon lira bütçe ayırdık" ifadelerini kullandı.

'Geleceğe Miras: Kissebükü Antik Şehri' projesi çerçevesinde Kissebükü kazı alanında bir tanıtım etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Kissebükü Kazı Başkanı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan ile diğer idari yetkililer ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Tanıtım etkinliği, Kissebükü Antik Kenti'ni anlatan bir video sunumuyla başladı. Bakan Ersoy, etkinliğin ardından kazı alanını gezerek yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı ve bölgede tatil yapan bir izci grubundan kendisine hediye edilen izci kravatı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

"KENTİN SADECE %16,2'Sİ KAZILDI"

Kissebükü Antik Kenti kazılarının şu ana kadar sadece %16,2'sinin tamamlandığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Geleceğe Miras Projemizle Türk arkeolojisinde yeni bir sayfa açıyoruz ve antik kentlerimizi tüm görkemiyle ülkemizin kültür ve turizm hayatına kazandırıyoruz. Bu iddialı ve önemli projede, İzmir'de Efes ve Bergama, Denizli'de Hierapolis-Laodikiea, Aydın'da Afrodisias, Muğla'da Stratonikeia-Labraunda, Antalya'da Aspendos-Myra-Andriake ve Van'da Eski Van Şehri Ören Yeri gibi birçok tarihi kentte çalışmalar gerçekleştirdik. Kissebükü, Kıyı Karya bölgesinin önemli antik kentlerinden Keramus ve Halikarnassus’un kıyı kesişme noktalarından biridir. Tarihi Arkaik dönemden Geç Antik döneme kadar uzanan ve Bizans döneminde piskoposluk merkezi olarak kullanılan bu kent, 6. yüzyıla ait duvar resimleri ve mimari yapılarıyla dikkat çekiyor. Bölgenin diğer erken Hristiyanlık yerleşimlerinden farkı, antik bir kentin üzerine inşa edilmek yerine Bizans yerleşim sistemine göre tasarlanmış olmasıdır. Kent, kendine özgü topografyasıyla dağlarla çevrili vadisi, su kaynakları ve sakin koyuyla öne çıkıyor. Bu çerçevede kent, akropol, nekropol, dini merkez, batı yerleşimi ve liman bölgesi olmak üzere beş gruba ayrılmıştır. 2019 yılında başlayan kazı çalışmaları, 2021 yılından beri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan’ın başkanlığında sürdürülmektedir. Şu ana kadar kentin %16,2'si kazılmıştır" diye belirtti.

"55,2 MİLYON LİRA İLE KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Bakan Ersoy, Kissebükü Antik Kenti'ndeki kamulaştırma çalışmaları hakkında da bilgi vererek, "1. derece arkeolojik sit alanında bulunan 32 bin 700 metrekarelik alanın kamulaştırılması için karar alındı ve dini yapıların bulunduğu 17 bin 100 metrekarelik kısmı 2024 yılında 55,2 milyon lira bedelle kamulaştırıldı. Bu sayede çalışmalarımızın önündeki en büyük engel olan kamulaştırma sorunu çözüldü ve çalışmalarımıza hız verdik. Kissebükü Koyu'nun kuzey sahilindeki yapı grubu, vaftizhane, kilise, hamam ve dini işlevli yapıları kapsayan bir dini merkezdir. Bu 8 dönümlük alanı 2023 yılında kamulaştırarak kazı alanına dahil ettik. Yoğun bitki örtüsü altında bulunan yapıları açığa çıkardık ve 2024 kazı sezonuna hazır hale getirdik. Kilisenin kuzey ve kuzeydoğusunda birbiriyle bağlantılı birçok yapı kalıntısı tespit ettik ve yoğun kazı çalışmalarına başladık. Dini merkezin en dikkat çekici yapısı, bölgede az bulunan dört yapraklı yonca planlı vaftizhanedir. 6. yüzyıla tarihlenen duvar resimlerinden sadece sınırlı sayıda örnek günümüze ulaşmıştır. 2024 yılı boyunca kazı ve konservasyon çalışmaları birlikte yürütülecek bir program başlattık ve yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Restorasyonuna 2025 yılında başlayacağız. Kentin en büyük kilisesi olan Ala Kilise’nin kazı çalışmalarını vaftizhane ile eş zamanlı olarak sürdürüyoruz. Vaftizhanenin batısında yer alan 2 No'lu Hamam'ın kazılarına ve Ala Kilise'nin restorasyonuna da 2025 yılında başlamayı hedefliyoruz" dedi.

"2025 YILINA KADAR TÜM KONUTLARIN KAZISINI TAMAMLAYARAK KORUMA ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ"

Bakan Ersoy, "Antik kentin nekropol alanı ile dini merkezin kesişim noktasında yer alan anıtsal mezarların kazıları ve yapıların proje çalışmaları tamamlanmıştır. Bu projeler kapsamında restorasyon çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Kissebükü Koyu'nun doğu bölümünde, bir liman ve bu limanla bağlantılı yapıların yanı sıra kazıları tamamlanmış anıtsal bir liman kilisesi, mezar şapeli ve yamaç üzerinde avlulu konutlar yer almaktadır. Bu alanlardaki planladığımız çalışmalar ise şöyledir: 2022 yılında kazısı tamamlanan Liman Kilisesi'nde restorasyon ve koruma çalışmalarını 2024 yılında başlatıyoruz. Tahribata karşı koruma amaçlı kapalı tutulan narteks mozaiklerinin restorasyonu da planlamalarımız içindedir" diye konuştu.

Kültür Sanat Haberleri