Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, dijitalleşmenin 90'lı yıllardan sonra hız kazanmasıyla birlikte, internetin hayatımıza girmesinin hareketsiz yaşamı yaygınlaştırdığını vurgulayarak, ekran başında geçirilen zamanın artmasının tercih edilen yiyeceklerin kalitesini düşürdüğünü ifade etti.
Dinçer, ekran karşısında tercih edilen yiyeceklerin genellikle yüksek yağ ve şeker içerdiğini, mineral ve vitamin açısından fakir gıdaların da tercih edildiğini belirtti.
Çocuklarda olumsuz beslenme alışkanlıklarının bu şekilde geliştiğini ifade eden Dinçer, "Mümkün olduğunca çocukların ekran başında geçirdikleri zamanı azaltılması gerekiyor. Ekranı bir kurtarıcı olarak görmemelisiniz, çünkü ekran önünde gerçek anlamda sağlıklı bir beslenme gerçekleşmiyor. Çocukların okul öncesinde düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarını önemsiyoruz. Eğer bu düzenli alışkanlıkları doğumdan itibaren kazandırırsanız, ileride ekranla tanıştıklarında daha az zorlanacaklardır" dedi.
Amerikan Pediatri Akademisi'nin önerisine de değinen Dinçer, 18-24 aydan önce çocukların ekranla tanışmaması gerektiğini ve 2 yaşına geldiklerinde ise ekran süresinin bir saatle sınırlanması gerektiğini belirtti. Dinçer, çocukların ekranla tanıştıklarında yağlı ve şekerli gıdaları tercih edebileceğini söyledi. Ayrıca, ekran karşısında geçirilen zamanın çocuğun dikkatini dağıtarak yemek yeme esnasında stres oluşturabileceğini ve bu durumun açlık ve tokluk hissinin etkilenmesine neden olabileceğini ifade etti.
Dinçer, çocukların ekran karşısında oyun oynarken sempatik sistemlerinin harekete geçtiğini ve stres oluşturduğunu belirterek, "Yemek yeme esnasında yaşanan stres, ödül merkezini uyarıyor ve çocuklar ödül olarak şekerli ve yağlı yiyecekleri tercih ediyorlar. Aynı zamanda ekran karşısında fazla vakit geçiren çocuklar kontrolsüz reklamlara maruz kalıyor. Gıda sektörünün hedef aldığı asıl kitle çocuklardır; erişkinler daha kontrollü davranırken çocuklar tam tersidir. Ne kadar çok ekran önünde vakit geçirirse, olumsuz beslenme alışkanlıklarını o kadar çok benimser. Eğer kontrol altına alınmazsa, bu kısır döngü oluşturur” şeklinde konuştu.
Dinçer, ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, ekranın yemek esnasında kapalı olması gerektiğini vurguladı. Ebeveynlerin çocuklara rol model olduğunu söyleyen Dinçer, ekran alışkanlıklarını değiştirmenin kolay olmadığını ancak alternatif aktiviteler sunmanın ve sınırlamalar getirmenin önemli olduğunu ifade etti. Dinçer, "Ebeveynlerin ve çocukların zamanlarının sıkıntı olmadığı durumlarda güzel aktivitelere yönelmeleri ve çocukları teşvik etmeleri önemlidir. Tabii ki, ekranı tamamen kısıtlayamayız; ancak belirli saatler ve sınırlamalar eşliğinde çocuğun ekranda sevdiği aktiviteleri yapmasına izin verebiliriz” dedi.