Almanya Çevre Bakanlığı Sözcüsü Iris Throm, hükümetin avlanan hayvanların ülkeye getirilmesine ilişkin "ulusal düzeyde" herhangi bir kısıtlama planlamadığını, bu konudaki görüşmelerin Avrupa Birliği (AB) düzeyinde yapıldığını söyledi. Throm, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi’nin, "Alman hükümetinin kaçak avlanmayı önlemek için avlanan hayvanların ülkeye sokulmasına yönelik kısıtlamalar planladığı gerekçesiyle Almanya’ya 20 bin fil gönderebileceklerini" ifadelerini değerlendirdi.
AB içinde Türlerin Koruması Yönetmeliğinin başka hayvan türlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefiyle yapılan görüşmelere dikkat çeken Throm, bunların dünya genelinde büyük risk altında oldukları kabul edilen ve buna göre sınıflandırılan hayvan türleri olduğunu belirtti.
Throm, buradaki konunun sıkı bir şekilde korunan ve nesli tükenmekte olan hayvan türlerinin avlandıktan sonra kafa, post veya diş gibi parçalarının ithal edilmesine izin verilmesiyle ilgili olduğuna işaret ederek, “Bu konuda Avrupa düzeyinde görüşmeler yapılıyor. Ulusal bir tedbir alınması planlanmıyor” açıklamasını yaptı.
Afrika fillerine ilişkin tartışmanın önemsiz olduğunu belirten Throm, buradaki konunun listedeki hayvan türlerinin artırılması olduğunu, fillerin zaten listede yer aldığını aktardı.
Toplantıda yer alan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer ise Botsvana’dan fillerin hediye edileceğine dair resmi bir belge verilip verilmediğine ilişkin bir soru üzerine, şimdiye kadar Botsvana’nın resmi bir “hediye belgesini” Alman hükümetine vermediğini belirtti.
Fischer, “Başkan’ın (Mokgweetsi Masisi) kendisi de Almanya’daki havanın kötü olduğuna ve filler için belki de iyi olmayacağına işaret etti.” ifadesini kullandı.
'BERLİN'DE OTURUP, FİKİR SAHİBİ OLMAK KOLAY'
Botsvana'nın Devlet Başkanı Masisi, ülkelerindeki fil nüfusunun artan koruma çabalarıyla birlikte hızla çoğaldığına dikkat çekti. Bu durumun, fil sürülerinin mülklere ve mahsullere zarar vermesiyle birlikte insanların hayatını tehlikeye soktuğunu vurguladı. Masisi, Almanya'nın Berlin kentinde oturup Botsvana'daki sorunlar hakkında fikir sahibi olmanın kolay olduğunu belirterek, koruma çabalarına devam edilmesi halinde Almanya'ya 20 bin fil gönderilebileceğini ifade etti. Böylece, fil popülasyonunun kontrol altında tutulması ve insanlar ile filler arasındaki çatışmaların azaltılması hedefleniyor.
ALMANYA HAYVAN İTHALATINA KARŞI!
Botsvana, dünya fil nüfusunun yaklaşık üçte birine ev sahipliği yapmasıyla bilinirken, ülkede fil avcılığı 2014 yılında yasaklanmıştı. Ancak, fil nüfusundaki patlama ve yerel halkın talebi doğrultusunda bu yasak 2019'da kaldırıldı.
Devlet Başkanı Masisi, Botsvanalıları yoksullaştırabileceğini iddia ederek, Almanya gibi ülkelerin avlanan hayvanların ithalatına kısıtlama getirmesine karşı çıktı.