Almanya’da 600 bin kişi yeniden Türk vatandaşı olacak! İşte başvuru süreci
Almanya'da yabancılara çifte vatandaşlık hakkı tanıyan 'Yeni Alman Vatandaşlık Yasası' yürürlüğe girmek üzere. 27 Haziran 2024 itibarıyla geçerli olacak bu yasayla birlikte, Türk vatandaşları mevcut haklarını kaybetmeden Alman vatandaşlığına da sahip olabilecekler.
19
Almanya'da yeniden Türk vatandaşlığına başvuru süreci ve Yeni Alman Vatandaşlık Yasası hakkında merak edilenler... Yeni yasa kimleri kapsıyor ve Alman Vatandaşlık Yasası nedir? İşte tüm detaylar...
29
Dışişleri Bakanlığı ve Almanya'daki Başkonsolosluklar, çifte vatandaşlık hakkından faydalanmak isteyen Türkler için yoğun bir hazırlık sürecine girdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Almanya'nın Başkenti Berlin'de İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hans Georg Engelke ile görüştükten sonra, Almanya'da görev yapan başkonsoloslar, dernekler ve kuruluş temsilcileriyle buluştu. Almanya'nın çeşitli bölgelerinden gelen Türk toplumunun dernek temsilcilerinin taleplerini ve sorunlarını dinleyen Serim, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
39
TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU
Toplantıda Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Yeniden Türk Vatandaşlığına Başvuru Süreci’ kitapçığı tanıtıldı. Bu kitapçık, daha önce vatandaşlıktan çıkmak zorunda kalan Almanya’daki Türkler için, çok sayıda soru ve cevaptan oluşan bir broşür olarak hazırlandı. Serim, toplantıda gelen bir soru üzerine, toplamda 600 bin kişinin yeniden Türk vatandaşlığına başvurmasını beklediklerini belirtti.
49
BAŞVURU SÜRESİ VAR MI?
Öncelikle, başvuru için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Yeni Alman Vatandaşlık Yasası, başvurular için belirli bir zaman dilimi öngörmemektedir. Gerekli şartları taşıyan kişiler, yasanın yürürlüğe gireceği 27 Haziran 2024 tarihinden itibaren istedikleri zaman başvuru yapabilecekler.
59
En çok merak edilen sorulardan biri, “Türk vatandaşı olursam Alman vatandaşlığından çıkar mıyım?” sorusudur. Türk vatandaşlık yasası, diğer ülkelerin vatandaşlıklarının yanında Türk vatandaşlığını da kabul ediyor. Eğer diğer ülkenin yasaları da buna izin veriyorsa, Türk vatandaşlığı ile birlikte diğer ülke vatandaşlıkları da devam edebilir. 27 Haziran 2024’te yürürlüğe girecek olan yeni Alman vatandaşlık yasası da genel olarak çifte vatandaşlığa imkan tanıyor.
69
KİMLER YENİDEN TÜRK VATANDAŞI OLABİLECEK?
Türk vatandaşlığını çıkma izniyle kaybedenler, ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybetmiş olan ve ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmayan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip çocuklar ile Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 25. maddesine göre vatandaşlıklarını kaybedenler başvuru yapabilirler.
79
PEKİ BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yaparken:
Bağlı Olunan Başkonsolosluğu Seçme: İlk olarak www.konsolosluk.gov.tr adresine gidip bağlı olunan Başkonsolosluğu seçin.
Vatandaşlık Sekmesi: Başkonsolosluk seçildikten sonra "Vatandaşlık" sekmesi altındaki “Yeniden Türk Vatandaşlığı Kazanma Başvurusu” seçeneğini işaretleyin.
89
Ön Başvuru Formu: Kimlik bilgilerinizi girerek ve doğrulama yaparak “Yeniden Vatandaşlık Kazanma Ön Başvuru Formu”nu doldurun. Bu aşamada, Vat-5 Formu ve pasaport fotokopisini yükleyin.
Randevu Oluşturma: Açılan randevu ekranında bir randevu oluşturun. Sistem, randevu sırasında yanınızda getirmeniz gereken belgeleri listeleyecektir.
Randevu Teyidi: Randevunuz onaylandığında, sistem tarafından size e-posta veya SMS ile bir randevu teyit mesajı gönderilecektir.
Belge Teslimi: Randevu tarihinde, belirtilen belgeleri hazırlayarak Başkonsolosluğa teslim edin. Ayrıca T.C. Kimlik Kartı için parmak izi vermeniz gerekecektir.
99
Başvuru Sürecinin Takibi: Başkonsolosluk, belgelerinizi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderecektir. Başvurunuzun sürecini e-Devlet üzerinden takip edebilirsiniz.
Sonuç Bildirimi: Başvurunun sonucu, Başkonsolosluk tarafından size bildirilecektir. Yeniden Türk vatandaşlığını kazandığınızda, bu durum aynı zamanda Almanya Federal Cumhuriyeti vatandaşlık kayıtlarınıza işlenecektir.
Bu adımları takip ederek yeniden Türk vatandaşlığını kazanma sürecinizi tamamlayabilirsiniz.