Ablasının böbreğiyle sağlığına kavuştu

İzmir'de uzun yıllar böbrek yetmezliği çeken ve kalbine giden ana damarın yüzde 95 tıkalı olması nedeniyle nakil ameliyatı ertelenen aile hekimi Yemliha Kalkan (55), takılan stentin ardından ablası Şefika Kalkan'ın (58) verdiği böbrekle sağlığına kavuştu.

Kalkan, "Organ bağışının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladım. Bir insan tek böbrekle de normal bir hayat sürdürebilir. Bu konuya önem verelim" dedi.

Ödemiş ilçesi Birgi Mahallesi'nde aile hekimi olarak görev yapan ve evli, iki çocuk babası olan Yemliha Kalkan, 1996 yılında idrarında kanama şikayetiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü'nde takibe alındı. Tuzsuz beslenmeye ve yaşam tarzına dikkat eden Kalkan'ın böbrek değerleri zamanla bozulunca böbrek nakli kararı alındı. Nakil hazırlığı sırasında, kalbe giden ana damarının yüzde 95 tıkalı olduğu tespit edilince anjiyo ameliyatı yapıldı. Stent takılmasının ardından, ablası Şefika Kalkan'dan alınan böbrek, Mayıs ayında İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde nakledilerek sağlığına kavuştu. Kalkan, 13 yıl acil hekimliği, 15 yıl ise aile hekimliği yapmış, işini severek sürdüren bir hekim.

SKOLYOZ VE BÖBREK YETMEZLİĞİ KİMLERDE GÖRÜLÜR

Prof. Dr. Oğuz Cebesoy, skolyozu şöyle tanımladı:

"Skolyoz, omurganın 10 dereceden fazla eğrilmesidir. Bu durum genellikle kız çocuklarında görülür ve yüzde 60-70 oranında belirli bir sebebi yoktur. Eğrilik 30 dereceye ulaştığında akciğer ve kalp fonksiyonlarını etkileyerek yürüme zorluğu ve sırt-bel ağrılarına yol açar. Eğrilik 60-70 dereceyi aştığında ise ciddi nefes darlıkları meydana gelir. Aileler genellikle görüntü nedeniyle başvurur ve tedavi süreci başlar. Skolyoz doğuştan gelebileceği gibi, yüzde 70 oranında belirgin bir sebep bulunamaz."

AMELİYAT BAŞARILI GEÇTİ

Ameliyatın başarılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Cebesoy, "Hastamızın çift eğriliği vardı ve bunu düzelttik. Boyu 5 santimetre uzadı, duruşu düzeldi ve omuz ile leğen kemiğindeki dengesizlikler büyük ölçüde giderildi" dedi. Kalkan, stentin tam olarak oturması için üç ay bekledi ve ardından böbrek nakli yapıldı.

"Anjiyo ile ilgili riskler tamamen kalktıktan sonra nakil işlemi yapıldı. Hızla iyileştim ve bir haftada taburcu oldum. Şu an kendimi iyi hissediyorum. Bu ekibe minnettarım, yaptıkları iş mucizevi. İnsana yeniden hayat bahşediyorlar" dedi.

ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ

Yeniden eski yaşamına dönmek istediğini belirten Kalkan, "Hastalarını seven bir hekimim. Hepsine minnettarım ve mesleğime devam etmek istiyorum. Organ bağışının önemini daha iyi anladım. Bir insan tek böbrekle de sağlıklı bir hayat sürdürebilir. Ablam bana bir böbreğini verdi ve gayet mutlu yaşıyor. Bu konuya önem verelim. Organ yetmezliğinin en ideal tedavisi, organ naklidir. Bunun için organ bağışının artması gerekiyor" dedi.

Sağlık Haberleri