Giresun’un Bulancak ilçesi Hisarkaya köyü nüfusuna kayıtlı olarak bilinen 52 yaşındaki Kumral Bodur, nüfus müdürünün hatası sebebiyle nüfusa pembe kimlik ile kadın şeklinde kaydedildi.
Kadın kimliğine sahip olması sebebiyle askere gidemeyen, çocuklarını nüfusuna kaydedemeyen, çalışma hayatı boyunca sigorta yaptıramayan Bodur; verdiği hukuk mücadelesinde 15 hakim, 19 savcı değişmesine rağmen kimliğini değiştiremedi. Kumral Bodur, söz konusu hatanın bir ömre mal olduğunu belirtti.
KARDEŞLER ARASINDAN BİR TEK ONUN PEMBE KİMLİĞİ VAR
İsim sebebiyle nüfus müdürlüğünün hata yaptığını anlatan Kumral Bodur, “Eskiden nüfus müdürleri köylere gider kayıt yapar, nüfusa geçirirmiş. İlkokula başlayacağım zamanlarda köye gelen nüfus görevlisine babam çocukların ismini ve yaşlarını söyleyerek kaydettirmiş. Bir hafta sonra da babama gel çarşıdan kimlikleri al denilmiş. Babam bir hafta sonra Bulancak’tan kimlikleri gidip alıp geliyor. Kardeşlerimin kimliklerini dağıtırken 6 tane erkek kardeşimin kimliği mavi benimki pembe çıkıyor." dedi.
Bodur ayrıca "Okula gittiğimde kimliğimi gören öğretmenim bana ’Senin kimliğin kız olarak kayda geçmiş, babana söyle erkek kimliği ile değişsin’ dedi. Babam da öğretmene ’Okul bitsin kendi değiştirir’ dedi." ifadelerini kullandı. Bodur, bu gelişme sonrası hukuk mücadelesinin başladığını anlattı.
HİKAYESİ FİLMLERİ ARATMIYOR
Yaşadığı hukuk mücadelesini Kemal Sunal’ın “Davacı” filmine benzeten Bodur “Okul bitip Bulancak ilçesinde bir restoranda işe başlamıştım. Buraya hakim ve savcılar da geliyorlardı. Bir gün patronum benim durumu anlattığında orada bulunan savcı bir şikayet dilekçesi vermemi istedi. Ben de arzuhalciye dilekçe yazdırıp gittim. Ancak yapılan duruşmalardan bir sonuç çıkmadığı gibi bir yıl sonra, yaşım küçük olduğu için babamın dava açması gerektiği söylendi. Ben de babama söyledim, o dava açtı. Bu sefer köylülerden bilirkişi heyeti istendi. Köyde ne kadar aza, akraba, komşu varsa hepsi şahit yazıldı. Biz 3 ayda bir köyden araba tutup mahkemeye gelmeye başladık. O gün başka hiç duruşma olmuyor, sadece bizim duruşmaya bakılıyordu. Tam dava sonuçlanacak 2 yıl içinde karar verilmediği için dava düştü. Yeniden dava açıldı. Bu defa da hakim değişti ve bana yaşımın 18 olduğu için benim dava açmam istendi. Bu defa da ben dava açtım köylüler mahkemeye gelmekten kurtuldu. Ancak bu defa da bana doktordan heyet raporu istendi." dedi.
Bodur, hangi hastane dedilerse gittiğini ancak dava boyunca ya hakim, ya savcının değiştiği söyledi. Kimliğin ise hep aynı kaldığını ifade etti.
"Sonra bir avukat tutmamı istediler. Ben de tanıdık bir arkadaş vardı o avukata vekalet verdim. Bu defa her şey yeniden başladı. O hastane bu, hastane erkek olduğumu ispatlamaya çalıştım. Ama yine bir sonuç alamadım” diyen Bodur, nüfusta kadın göründüğü için çocuklarını dahi nüfusuna kaydedemedi.
3 defa evlilik yapan Bodur, bu evliliklerden 4 çocuğa sahip oldu ancak resmi nikah yapamadığı gibi çocukları da üzerine kaydedemedi. Bodur, çocuklarını kardeşi üzerine kaydettirebildi.
"Şimdi bu çocuklarımı üzerime almak istiyorum" diyen Bodur, "Ama mahkemeye gitmekten korkuyorum. Çünkü çocuklar 18 yaşından küçük olduğu için çocukların benim olduğunu ispatlamak için bir sürü DNA testi gibi mevzuatlar, kanıtlarla uzayıp gidecek. Ama 18 yaşına geldiklerinde kendi beyanları esas alınarak benim nüfusuma geçmeleri kolay olacak” ifadelerini kullandı.
DEFALARCA GİTTİĞİM İÇİN PSİKOLOJİM BOZULMUŞTU
Kadın kimliğiyle düştüğü cezaevinde erkek koğuşundan gece yarısı çıkartıldığını anlatan Bodur, “Mahkeme beni erkek olduğuma dair rapor almak için heyet raporuna göndermişti. Defalarca gittiğim için artık psikolojim bozulmuştu. Ben de eşimi ve çocuklarımı alıp öyle gittim. Doktor bana soyunmam gerektiğini söyleyince bende eşim ve çocuklarım burada erkek olduğumu kanıtlamıyor mu diye sordum. O arada eşim de yanı başımda duruyordu ona geri çekilmesi için elimle ititğimde doktorlar bana eşime şiddetten davacı oldu. Bana ceza verip Keşap Açık Cezaevine gönderdiler." dedi. Sonrasında ise kadın kimliği sebebiyle orada da tutulmadığını anlattı.
38 YILIN ŞAŞKINLIĞINI YAŞADI
38 yıl boyunca verdiği kimlik mücadelesinin 3 günde hallolduğunu söyleyen Bodur, "En son Bitlis’te inşaat işinde çalışırken şirket tarafından sigorta yapılacağı sırada benim kadın kimliğinde olduğum anlaşıldı. Ben ise kardeşimin kimliğinin fotokopisiyle gezdiğimi anlattım. Bu durumu inşaatla bir ilgisi olduğunu düşündüğüm AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e ileteceklerini söylediler ve benden TC kimlik numaramı aldılar. 3 gün sonra beni aradılar. Nüfus müdürlüğüne gidip, kimliğini değiştirebilirsin denildi. 38 yıllık hasretim o gün sona erdi." dedi.
KİMLİĞİ ALINCA İLK İŞ ASKERE GİTTİ
“Kadın kimliğimden dolayı askere gidememiştim." diyen Kumral Bodur, "Erkek kimliğimi aldıktan sonra asker kaçağıyım diyerek geçen yıl askerlik şubesine gidip ’Ben askere gitmek istiyorum’ dedim." ifadelerini kullandı.