2025'in popüler meslekleri açıkladı: Kamyon şoförleri ve inşaatçılar zirvede

Dünya Ekonomik Forumu, 2025 yılına ilişkin Mesleklerin Geleceği Raporu’nu yayımladı. Liste, gücü piyasasında yaşanacak büyük dönüşümün işaretlerini verdi.

Dünya Ekonomik Forumu, 2025 yılına ilişkin Mesleklerin Geleceği Raporu ile ilginç veriler paylaştı. Çarpıcı bir şekilde, yazılım geliştiricileri gibi teknoloji alanındaki meslekler ise geri sıralarda kaldı. Son beş yılda en fazla talep görecek meslekler arasında kamyon şoförleri, inşaat işçileri ve tarım sektöründeki işler zirveye yerleşti.

İŞ GÜCÜNDE 2030’A KADAR DÖNÜŞÜM YAŞANACAK

Raporda, yaşam maliyetlerindeki artış ve küresel enflasyonun iş gücü piyasasını şekillendirdiği belirtiliyor. 2030’a kadar iş gücü piyasasında yüzde 22'lik bir dönüşüm yaşanacağı öngörülürken, bu değişim sonucunda 170 milyon yeni iş rolü oluşacak ve 92 milyon iş kaybı yaşanacak. Bunun neticesinde toplamda 78 milyonluk bir iş artışı bekleniyor.

Kuş gözlemcisi mühendis, Şanlıurfa'nın doğal zenginliğini kayıt altına alıyor

2025’TE TALEP GÖREN MESLEKLER

Rapora göre, 2025 yılında en fazla rağbet görecek meslekler şu şekilde sıralanıyor:

- Çiftlik işçileri ve tarım işçileri

- Hafif kamyon ve teslimat hizmetleri

- Yazılım ve uygulama geliştiricileri

- İnşaat çalışanları

- Mağaza satış elemanları

Öte yandan, talep azalacak meslekler arasında kasiyerlik, idari asistanlık ve temizlik görevliliği gibi roller yer alıyor.

YAPAY ZEKA İLE İŞ MODELLERİ DEĞİŞİYOR

Teknolojinin iş gücü piyasasındaki etkisi giderek artıyor. Yapay zeka, şirketlerin iş süreçlerini dönüştürmeye devam ederken, işverenlerin yarısı faaliyetlerini yeniden yapılandırmayı planlıyor.

Ayrıca, yapay zekanın otomatikleştirdiği bazı görevler nedeniyle iş gücünde azalma öngörülüyor. Ancak, bu değişimle birlikte çalışanların yeni beceriler kazanması için yatırım yapılacağı vurgulanıyor.

GÖZDE YETENEKLER VE BECERİ DEĞİŞİMLERİ

2030 yılına kadar öne çıkması beklenen beceriler arasında yapay zeka, büyük veri ve siber güvenlik gibi teknolojik yetkinliklerin yanı sıra yaratıcı düşünme, dayanıklılık ve esneklik gibi insani beceriler de önemli bir yer tutacak. İşverenlerin, teknolojinin hızla değişen doğasına ayak uydurmak için daha geniş beceri setlerine sahip çalışanlara ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.

TÜRKİYE’DE GELECEĞİN MESLEKLERİ

Türkiye’de de dijital teknolojiler ve yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmelerle birlikte iş gücü piyasasında önemli değişiklikler yaşanacak. Türkiye’de en hızlı büyüyen meslekler arasında robotik mühendisleri, yenilenebilir enerji mühendisleri ve otonom araç uzmanlarının yer alması bekleniyor. Ayrıca, Türk şirketlerinin yüzde 60’ı enerji teknolojilerinin iş modellerini dönüştüreceğini öngörüyor.

Raporda, 2030 yılına kadar Türkiye’de iş gücünde gerekli becerilerin yüzde 44’ünün değişmesi bekleniyor. Bu oran, küresel ortalama olan yüzde 39’dan daha yüksek.

Gündem Haberleri