İtalya'da MS 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın, patlaması Pompeii ve Herculaneum kentlerini yerle bir etmişti. Lavların ve volkanik küllerin altında kalan Herculaneum'da, 'Herculaneum Parşömenleri' olarak bilinen yaklaşık bin 800 papirüs tomarı bulundu.
DOKUNUNCA TOZA DÖNÜŞÜYOR
Ortaya çıkan volkanik ısının etkisiyle kömürleşmiş olan parşömenlere fiziksel olarak dokunmak ise imkânsız çünkü en ufak bir müdahalede bile parçalanarak toza dönüşüyorlar. Akşam gazetesinde yer alan habere göre bilim insanları, bu kırılgan parşömenleri açmadan okumak için X-ışını taramaları, yapay zeka ve mürekkep algılama teknolojileri gibi yöntemler geliştiriyor.
15 MİLYON TL ÖDÜL
Ayrıca, bu gizli metinleri tam anlamıyla ortaya çıkaracak uzmanları harekete geçirmek için dünya çapında bir yarışma düzenlendi. Yarışmanın kazananlarına 400 bin sterlin (yaklaşık 15 milyon TL) ödül verilecek. Yarışma 31 Aralık'ta sona eriyor.
Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Herculaneum Parşömenlerinden biri olan PHerc.172 üzerindeki bazı Yunanca kelime parçalarını ortaya çıkardı. Ancak metnin tamamının çözülmesi için daha gelişmiş teknolojilere ihtiyaç duyuluyor. Bu parşömenlerin, antik Yunan ve Roma metinlerine ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.