NASA, NOAA ve Güneş Döngüsü Tahmin Paneli Güneş'in şu anda maksimum aktivite seviyesine ulaştığını belirterek yaşanacaklara karşı tek tek uyardı.
Her 11 yılda bir belirli döngülerden geçen Güneş, döngüler sırasında değişimleri de beraberinde getirdi. Döngünün zirvesine ulaşan Güneş’in Güneş lekeleri, Güneş patlamaları ve koronal kütle atımları gibi olağan dışı olaylarla kendini yeniden göstereceği açıklandı.
Uzman meteorolog Elsayed Talaat, en yoğun güneş aktivitesinin hemen gerçekleşmeyebileceğini, sonrada yaşanabileceğini ifade etti.
Talaat, maksimum aktivitenin hangi ayda zirve yapacağını zamanla anlayabileceklerini söyledi.
Güneş döngüsünün en önemli göstergesi olan güneşteki lekelerin sayısının artması, döngünün maksimum seviyeye ulaştığının sinyalini veriyor.
Manyetik alanların yoğunlaştığı bölgelerde oluşan bu lekeler, sıcak plazmanın akışını engelleyerek bu alanların çevreye göre daha soğuk ve karanlık görünmesine neden oluyor.
Güneş patlamaları, radyo sinyallerinde kesintilere neden olabilirken, koronal kütle atımları Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girerek jeomanyetik fırtınalar oluşturabiliyor.
Uzmanlar, bu fırtınaların, elektrik şebekelerine, uydu operasyonlarına ve iletişim sistemlerine zarar verebileceği uyarısında bulunurken, NASA, mevcut güneş döngüsünün daha önce tahmin edilenden daha güçlü ve tehlikeli boyutlarda da olmadığını söyledi.