Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Reisi operasyonuna katıldığını belirterek operasyona ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde düzenlenen Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Zirvesi'nde konuşan Selçuk Bayraktar, Baykar'ın milli İHA'larının geliştirilme sürecine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Bayraktar, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililerin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görev alan Baykar AKINCI'nın 2019'da ilk uçuşunu yaptığını dile getirdi. Operasyona katılarak insansız hava araçlarının önemli bir görevde bulunduğunu vurguladı.
İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü'ndeki "UniSpeak International" etkinliğinde gençlerle bir araya gelen Bayraktar, Baykar'ın milli İHA'larının geliştirilme sürecine ilişkin sunum gerçekleştirdi.
Ardından gazetecilere açıklama yapan Bayraktar, İran'da başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini belirterek, Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının geliştirilmesindeki rolüne değindi. Operasyonun teknik destek açısından önemli olduğunu vurgulayarak, kritik bir görev olduğunda geceleyin Silahlı Kuvvetlerden kendilerine ulaşıldığını ve bu süreçte teknik destek sağladıklarını dile getirdi.
Bayraktar, "Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2 insansız hava aracımızı geliştiriyoruz ve silahlı kuvvetlere hizmet sunuyoruz, teknik anlamda destek oluyoruz. Sahada ekiplerimiz oluyor. Ben de yıllarca arazide ekiplerimle birlikte çalıştım. O gün özellikle meteorolojik çok zorlu koşullar olduğundan, bunun yanında sınır dışında bir operasyon gerçekleşeceğinden ve böylesine önemli bir görev olduğundan geceleyin teknik anlamda destek olmamız için Silahlı Kuvvetlerden bizlere ulaşanlar oldu. Gece 11 gibiydi, ben de iş yerindeydim." ifadesini kullandı.
"TÜM DÜNYAYA DAMGASINI VURACAK BİR KURTARMA OPERASYONU GERÇEKLEŞTİRDİ"
Bayraktar, böyle bir operasyonun gerçekleşeceğini bilmediğini ve iş yerinde ekip arkadaşlarıyla beraber olmasının ayrı bir tesadüf olduğunu belirterek, "Hem Batman'da hem Van'da hem de Azerbaycan'da AKINCI'lar bulunuyor. Bu bölgelerdeki ekip arkadaşlarımızla koordineli bir şekilde bu operasyonun teknik desteğiyle ilgili görev boyunca çalıştık. Türk Silahlı Kuvvetleri, dünya genelinde dikkat çeken bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. 30 bin fitte yaklaşık 160 kilometreye varan rüzgarlar vardı. Yere indiğinizde rüzgar hızı azalıyor ve pus bulutları oluşuyor. Ayrıca kar, tipi ve boran gibi zorlu hava koşullarıyla karşı karşıya kaldık. Bu tür operasyonları sınır dışında hızlı bir şekilde gerçekleştirmek zorunda kaldık." şeklinde konuştu.
AKINCI'nın en hızlı şekilde, çok kısa sürede hedef bölgesine vardığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"AKINCI, yoğun hava muhalefetinin olduğu şartlarda ve zorlu bir coğrafyada, vadilerin içine girerek bu görevi gerçekleştirmek durumunda kaldı. O şartlarda bunu gerçekleştirebilecek dünyada insanlı hava aracının görev yapması mümkün değil, çok tehlikeli. İnsansız hava aracı da bir tek AKINCI var gibi. Bu yetenekte hava aracı olsa dahi bunu bu şekilde hızlı kullanabilecek bir kuvvet de dünyada yok. Halihazırda görevde olan silahlı bir AKINCI öncelikle hemen hızlıca yönlendirildi. İran tarafı bildiğim kadarıyla istemeyince, hazırda olan bir diğeri hemen kaldırılıp çok kısa sürede oraya sevk edildi. Bu operasyonel kabiliyet tüm dünyaya damgasını vurdu."
'AKINCI, VADİLERİN ARASINDA MANEVRA YAPTI'
Bayraktar, "Böylesine elim bir olayın yaşanması istenmez ama bizim milletimizin de hem inancının hem de manevi gücüyle birlikte maddi gücünün de ne olduğunu tüm dünya görmüş oldu. Ben bu anlamda bu ülkenin bir mühendis evladı olarak hem Türk Silahlı Kuvvetlerimizle hem bu mühendis kardeşlerimizle iftihar ettiğimi söyleyebilirim. Gece 11'den sabaha kadar bütün o faaliyet boyunca bizim de ekiplerimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri de çok büyük bir özveriyle çalıştı. Tekrardan İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum." dedi.
Arazinin en yüksek zirvesinin 9 bin 700 fitte olduğunu anlatan belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:
"Arazide derin vadiler var. Siz o vadinin içine ancak girdiğinizde görüntü alabiliyorsunuz. AKINCI, 9 bin 700 fitin altına inerek, vadilerin arasında manevra yaparak uçmak durumunda kaldı. Normalde hiçbir insanlı hava aracı o şartlarda bunu yapmaz. İnsansızlar da asla yapmaz. Böylesine sınır ötesi bir operasyon için uydu haberleşmesine ihtiyacınız var. Türksat uyduları kullanıldı. Orada da herhangi en ufak bir aksaklık olmadan bu görev tamamlandı.
Bir yandan da Azerbaycan'da da AKINCI var biliyorsunuz, acil bir duruma karşı orası da hazır edilmişti. Hem SİHA teknolojisinde hem de bu teknolojiyi kullanma açısından dünyaya medeniyet değerlerimiz açısından büyük bir örneklik olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda da teknolojik gelişmişlik ve bunu harekata dönüştürme anlamında da tüm dünyaya örnek bir operasyon olduğunu düşünüyorum."