Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Doğan Satmış

Doğan Satmış

Yazar

Saray neden Anayasa değişikliği istiyor?

Malum bir süredir Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan her kademe yetkili, yeni bir anayasa yapılması çağrısında bulunuyor.

Son olarak, aynı zamanda şimdiki Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin de mimarı olan Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum aynı çağrıyı yaptı.

Ancak ilginç bir durum da söz konusu, her kademe yetkili Anayasa’yı değiştirelim diyor ama, neden bunu istediklerini net olarak söylemiyorlar.

Biraz ayrıntı veren Mehmet Uçum da net bir şey söylemiyor. Yeni anayasanın önceliklerini sıralarken de şimdiki anayasadan farklı bir şey dile getirmiyor, Cumhuriyet, laiklik, hukuk devleti, sosyal devlet niteliklerini tekrarlıyor. Uçum bir de ‘Millî Anayasa’dan söz ediyor.

Uçum’un verdiği bazı ipuçları şöyle:

“Bu anayasa dil açısından, terim birliği açısından da sorunlu.

Güncel ihtiyaçları karşılamıyor.

Şimdiki anayasada hak ve özgürlükler kural değil de sınırlamalar kuralmış gibi bir yaklaşım var.

Biz teşkilat olarak, hükümet modeli olarak Başkanlık Sistemi'ni seçtik. Başkanlık Sistemi'nin geliştirilmesine yönelik birtakım ihtiyaçlar da söz konusu.

Aynı zamanda kuvvetlerle ilgili gerek yürütme gerek yasama gerek yargı arasındaki ilişkilerle ilgili ihtiyaçlar da var.”

Asıl amaç ne?

Uçum’un bu sözlerini de hatırlatarak iktidarın yeni anayasa çağrılarını, siyaseti çok iyi bilen, Ankara’yı ve iktidarı yakından izleyen tecrübeli bir isme sordum. Mevcut demokratik konjonktür içinde adının yazılmasını istemedi ama “Yeni anayasa çağrılarının asıl amacı ne olabilir?” sorusuna şu cevabı verdi:

“İktidar kadrolarının yeni anayasadan anladıkları, sadece iki konudur:

Biri, mevcut cumhurbaşkanının bir daha seçilmesinin önündeki engel? İkincisi de cumhurbaşkanı seçimi için gereken yüzde 50 artı 1 engeli. Mevcut anayasa ile bir dahaki seçimde Erdoğan aday olamaz, ayrıca yüzde 50 artı 1 oyu bulmak da çok zor. Yeni anayasa ile cumhurbaşkanına bir daha seçilme hakkını getirecekler ve bir daha yüzde 50 oy alamayacağı ihtimaline karşılık da yüzde 40’ı kabul ettirecekler. Laiklik ve cumhuriyet gibi kavramlarla da uğraşmak isterler ama bunu bırakın gündeme, dile getirmeleri bile zor.”

Ve aynı isim, “İktidar neyi yapmaya yetki bulamıyor da yeni anayasa istiyor?” dedikten sonra, iktidara şu soruları yöneltti?

*Anayasa’nın nesini değiştireceksiniz, yeni anayasanın neleri kapsamasını istiyorsunuz?

*Eğer aynı şeyleri koyacaksak yeni anayasa için neden uğraşacağız?

*‘Millî Anayasa’ diyorsunuz, şu andaki anayasa ‘Millî’ değil mi? Bizim bilmediğimiz bir ‘millîlik’ tanımınız mı var?

*Dili sorunlu diye anayasa mı değiştirilir?

*İngiltere’de bırakın tüm bu ayrıntıları, ortada bir anayasa yok, buna rağmen sistem saat gibi işliyor ve İngiltere hala dünya lideri ülkelerden biri değil mi?

*Türkiye’nin en acil sorunu anayasa mı, enflasyon mu?

*Ülkenin yeni anayasaya mı ihtiyacı var, her gün daha da artan milyonlarca işsize iş bulmaya mı?

*Eğitimin hali ortada, her yıl üniversite sınavına 3-4 milyon öğrenci giriyor, üniversiteler lise düzeyinde bile eğitim veremiyor, anayasa bunu mu çözecek?

*Türkiye bütün ekonomik ve sosyal göstergelerde 2000 yılından daha geride, anayasa bunu mu düzeltecek?

*Yeni anayasa, şu anki iktidar kadrolarının ‘işler mevzuat’ haline getirdiği nepotizmi, yani adam kayırmayı mı çözecek? Mesele başörtüsü ise türbanla girilmeyen bir kurum kaldı mı?

*Yargının halini anayasa mı düzeltecek?

Umarım yeni anayasa isteyenlerin bu sorulara cevapları vardır.

Yazarın Diğer Yazıları