İktidarın yarattığı algıyı kıramadıklarını ve kendilerini anlatamadıklarını söyleyen Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Aktürk, sağlık çalışanlarının en büyük sorunlarından birisinin salgının başında Sağlık Bakanlığı'nın çalışanlara yüzde yüz ek ödeme yapılacağı açıklaması olduğunu söyledi.
Aktürk “Bakanlığın bu açıklamasından sonra sağlık personelinin iki kat maaş aldığı algısı oluştu. Bu algı yerleştikten sonra vatandaşın bizlere karşı tutumu da değişti ve ‘iki kat maaş alıyorsunuz bizlere daha iyi hizmet etmelisiniz’ diyerek sağlık çalışanlara karşı sert bir tutum aldı. Salgından sonra sağlık personellerine karşı şiddet olayları daha da arttı. Biz sağlık çalışanları böyle bir ödeme almadık. Bazı hastaneler hiç vermedi, bazıları 3 ila 30 lira arasında komik rakamlar verdi. İki kat fazla maaş almadığımızı kanıtlayamadık. Emekliliği yaklaşan bir hemşirenin veya sağlık çalışanının aldığı maaş 4 bin 200 lira. Ne yazık ki bu algıyı kıramadık” diye konuştu.
"ŞİDDET UYGULAYAN YARIM SAAT SONRA SERBEST KALDI"
Sağlıkçıların alkıştan şiddete dönüşen bir süreç yaşadığına dikkat çeken Aktürk, “Hatırlarsanız salgın başladığında vatandaşlar bizleri akşamları balkondan alkışlıyordu. İnsanların sabrı yok. Damar yolunu bulamadın veya kan aldın canım yandı bahaneleri ile bizlere şiddet uygulandı. Dünyaya örnek gösterilen biz sağlıkçılar ‘Sağlıkçılar Yılı’nda şiddete maruz kaldık. Pandemi döneminde biz sağlık çalışanlarının çektiğini hiç kimse çekmemiştir. Ne bir fazla gelirimiz oldu ne de sakin günümüz. Şiddet uygulayan yarım saat sonra serbest kaldı” ifadelerini kullandı.
"İNSANLARIN TAHAMMÜL SEVİYESİ GEÇİLDİ"
İktidar tarafından verilen sözlerin kağıt üzerinde kaldığını belirten Aktürk, Doktorlar için bir çalışma yapıldığını ancak o çalışmanın da sağlıkta şiddet yasası ve çift maaş söylemleri gibi kağıt üzerinde kaldığını anımsattı. Kimsenin cebine 5 kuruş girmeyecek şekilde bir çalışma hazırlandığını iddia eden Abdurrahman Aktürk “O teklif nasıl düzelecek bilemiyoruz fakat insanların tahammül seviyesi geçildi.
"İŞ YÜKÜMÜZ ARTARAK DEVAM EDİYOR"
Sağlık çalışanları olarak artık söz verilip yapılmamasından bıktık. Yaşayabilecek düzeyde bir gelir verilmeli. Nitelikli iş gücünün asgari ücretle çalıştırılmamasını istiyoruz. Çalışma şartlarımızın düzenlenmesini istiyoruz. Avrupa’daki bir sağlık çalışanın geliri bizim gelirimizin 5-6 katı olmasına rağmen bizden az çalışıyorlar. Salgın döneminde iş yükümüzün azaltacağı söylendi fakat tam 13 aydır bir kişi dahi atanmadı. Sayımız aynı iş yükümüz artarak devam ediyor” dedi.
(Ankara- Halil Yatar)
Emeklilerin gözü kulağı bu haberde! 2022 Yılbaşı ikramiyesi emekliye verilecek mi?
Gamze Açar'ın ölümünde yeni gelişme! Otelin camından aşağıya mı attılar?
Sıfır kilometre operasyon! Oto stokçuları deşifre oldu