Safranın bu ürünler arasındaki önemine vurgu yapan Vali Yavuz, 2009'da başlayan bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade etti. Avrupa Komisyonu'nun resmi gazetesinde yayımlanarak tescil edilen belgenin Safranbolu'ya kazandırılmasının önemine değindi.
Vali Yavuz, safranın adını verdiği bölgenin tarih boyunca birçok medeniyetin ilgisini çektiğini ve değerinin altınla ölçüldüğünü belirterek, safranın tıbbi alanda da kullanıldığını hatırlattı.
AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, safranın AB'den tescil alan ilk baharat olmasının önemine vurgu yaparak, Karabük'ün elinde bir "mücevher" olduğunu dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanı'na tescil belgesinin bir numunesinin teslim edildiğini belirten Şahin, bakanlığın safran üretimi ve tanıtımına destek vereceğini söyledi.
AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç ise Safranbolu'da safran üretiminin artırılması gerektiğini ve ürünün ihraç edilmesi için çalışmalar yapılacağını ifade etti.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise genç girişimcilere safran ürettiklerinde destek olacaklarını sözlerine ekledi.
Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Vali Yavuz'a tescil belgesini takdim ettikten sonra toplantı sona erdi. Kaymakam Şaban Arda Yazıcı, Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Kayabaşı Özener, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, safran üreticileri ve vatandaşlar da törene katıldılar.
Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın 2022 yılında AB'ye yaptığı coğrafi işaret başvurusu sonucunda elde edilen bu başarı, Türkiye'nin AB'den tescilli ilk baharatı olma özelliğini taşıyor.